BIST 10.260
DOLAR 32,27
EURO 34,70
ALTIN 2.394,28
HABER /  DÜNYA

Talat Hristofyasa kafa tuttu

Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerde Talat ve Hristofyas arasında ilk ciddi gerilim yaşandı.

Abone ol Talat, Hristofyas’ı çözümü ada dışında aramakla eleştirdi, Rum lider ise “Ben tanınmış bir ülkenin cumhurbaşkanıyım, Talat’a hesap vermeyeceğim” dedi.

Talat, Hristofyas'a adanın kuzeyinde Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağını dalgalandıramayacağını söyledi.

Liderlerin karşılıklı olarak birbirlerini eleştirdiği 2 buçuk saatlik görüşmenin önemli bir bölümü, sorunun özüne yönelik ideolojik tartışmayla geçti.

HRİSTOFYAS: HESAP VERMEM
Talat’a sert yanıt vererek gerilimi artıran Hristofyas, tanınmış bir ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu ileri sürerek yaptıkları konusunda Talat’a hesap vermeyeceğini söyledi. Hristofyas’ın yanıtıyla ortam daha da gerildi. 

Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talat “Orada çok kısa birkaç tartışma söz konusu oldu. Başlangıçta biraz gerginlik oldu, ama sonra müzakereci konumlarımıza döndük.” dedi.

SENİNLE “KIBRIS CUMHURİYETİ”NİN EGEMENLİĞİNİ TARTIŞMAM
NTV’nin edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas’a Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkeden biri olan Rusya’yla imzaladığı mutabakat metninden duyduğu rahatsızlığı iletti. Talat, Hristofyas’ın görüşme sürecine zarar verdiğini belirterek, Kıbrıs’ta tek halk olduğu yönündeki açıklamasının da gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Dimitris Hristofyas ve Rus Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev geçtiğimiz hafta görüştü.

Bu girişin ardından öfkelenen Hristofyas, Talat’a “Seninle ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ egemenliğini tartışacak değilim. Bu konuları BM önünde tartışmak doğru bir davranış değil.” diye konuştu.

‘KIBRIS CUMHURİYETİ’ BAYRAĞINI KUZEYDE DALGALANDIRAMAZSIN
Gerilimin artması üzerine Talat, “Kıbrıs’ta tek halk olduğunu iddia ediyorsun. Bu tümüyle yanlış bir iddia. Bunu uluslararası bir konferans da dahil, her platformda tartışmaya hazırım. Kıbrıs’ta iki halk var.” dedi.

Hristofyas’ın “Sorun, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin kuzeye ulaşmasıyla çözülür.” şeklindeki demecini de eleştiren Talat, Rum lidere yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Rum Cumhuriyeti’ne dönüşmüş olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bayrağını, Kuzey Kıbrıs sınırları içinde dalgalandıramayacağının bilincine varmalısın.”

Talat’la Hristofyas arasındaki onuncu müzakereye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, iki lider arasındaki gerilim karşısında şaşırdı, ancak müdahale etmek yerine sessiz kalmayı tercih etti.