BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Talabani Suriye için devrede

Irak devlet başkanı Celal Talabani, ABD-Suriye diyaloğu için çaba göstereceğini söyledi.

Abone ol

Suriye'yi bir süre ziyaret eden Talabani, El Arabiya televizyonuna verdiği demeçte, ne Şam'dan, ne de Washington'dan arabuluculuk yönünde bir talep almadığını belirtti. Talabani, “Ben şahsen, Suriye'nin niyetleri ve politikalarına ilişkin olarak, ABD yönetimine doğru bir resim sunmak ve Amerikalı dostlarımızı, Suriye ile diyaloğa girmeleri konusunda teşvik etmek istiyorum” dedi.

Suriye'yi daha önce sık sık, Irak'ta terörizmi desteklemekle suçlayan Talabani, bu açıklamasında, “Suriye, Irak'ta istikrar istiyor ve bizim terörizme karşı mücadelemizi destekliyor. Suriye'ye karşı sert bir tutumun haklı bir yanı yok” diye konuştu.

Talabani, “ABD Başkanı George Bush'un, Irak Çalışma Grubu'nun tavsiyesine karşın, İran ve Suriye ile diyaloğu reddettiğinin” anımsatılması üzerine, ”ABD'nin Suriye ile diyalog halinde olmasının daha uygun bir politika olacağını” söyledi.

Talabani, Suriye'den, “Irak'ta silahlı çalışmalar yapan örgütlerin liderlerine bu ülkede koruma sağlamamasını” ve Suriye'nin bu liderlere, ”Irak'ta ulusal uzlaşma ve barışçıl demokratik sürece katılmalarını tavsiye etmesini” istediğini sözlerine ekledi.