BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,01
ALTIN 2.503,86
HABER /  GÜNCEL

Takma diş kullananlara müjde!

Takma dişleri sabit hale getiren implant teknolojisi, 80 yaşındaki insanların bile ısıra ısıra elma yemesine, fındık tüketmesine ve dilediğince gülebilmesine olanak sağlıyor.

Abone ol

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Peker Sandallı, implant teknolojisi (vidalı dişler) konusundaki soruları yanıtladı...

İmplant teknolojisi diş hekimliğinde hangi durumlarda kullanılır?
Bizde istatistiksel bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen, Amerika'da yapılan bir araştırmada 16 milyon kişinin takma diş kullandığı tespit edilmiştir. Takma dişler, kullanım süreleri boyunca bir zımpara gibi çene kemiklerinin erimesine ve dikey boyutlarının kaybolmasına neden olur. Bunun sonucunda da takma dişli hastalar rahat yemek yiyemez. Ayrıca, takma dişlilerde konuşma bozuklukları ortaya çıkar. Öksürürken takma dişler ağızdan fırlayabilir, hatta bu nedenle takma dişlerini yutan hastalar bile vardır. Bunun için implant ile takma dişlerin sabit hale getirilmesi gereklidir. Böylece, hasta rahat çiğneme fonksiyonunu yapar, iyi konuşur ve kendinden daha emin olur. Dolayısıyla, implant sayesinde takma dişlerin yaptığı kemik erimeleri durur. Hatta, implant etrafındaki kemiklerde büyüme olur. Ayrıca, implantlar çekimi gerekli olan bir dişi çeker çekmez yerine yerleştirilip, hemen üzerine porselen veya plastik gibi suni diş yapımını da sağlarlar. İmplantlar sayesinde porselen protezlerin kroşe adı verilen metal tellerini de estetik bakımdan göstermemek mümkün olabilir. Kısacası, implantlar üçüncü bir dişlenme olarak kabul edilmektedir.

Kaybedilen dişlerin yerine konan implantın vücuda zararı var mı?
1960 yılından beri kaybedilen dişlerin yerine yapılan protezleri tutucu hale getirmek için konan titanyum, titanyum alaşımı, alüminyum oksit gibi materyaller doku dostu oldukları için bunların vücuda herhangi bir zararı kesinlikle olamaz. Bu implant materyalleri çene kemiğine yerleştirildikleri zaman kemik ile implant arasında hiçbir aralık meydana getirmeden çok sıkı bir bağlantı yapar. Şayet bu implant materyallerini kemikten çıkartmak isterseniz, ancak üzerine kaynayan kemikten de bir parça kesmek suretiyle çıkartabilirsiniz. İşte bu nedenle, biz diş doktorları kaza neticesinde bir travma ile kaybedilmiş bir ya da iki dişin yerine bu implantları yerleştirip, belirli bir süre bunların kemiğe kaynamasını bekleriz. Sonra üzerlerine taktığımız vidalarla porselen estetik dişler yaparız. Böylece kaybedilen dişlerin yanındaki sağlam dişleri kesmek durumunda kalmayız.

Her yaşta yapılabilir mi?
Aktif kemik büyümesinin sona erdiği yaşlardan itibaren implant uygulaması yapılmalıdır. Bu yaşlar kız çocuklarında 16- 17, erkek çocuklarında 18-20 yaşlarıdır. Eğer daha önce yapılırsa, implantlar kemikte sabit olarak kaldıkları için ve yanlardaki dişler kök etrafındaki kemiklerle birlikte büyüdüklerinden, 5-10 sene sonra estetik sorunlar çıkar. İmplant üzerindeki diş kısa kalırken, yandaki dişler uzun görünür. Yaşlılarda implant çok daha başarılı olur. Nedeni, gözenekli olan kemik yaşlılarda eriyip ortadan kalktığı için daha sert kemik mevcuttur. İmplant sert kemikle daha iyi kaynaşır.

İmplantla 70 yaşında da ısıra ısıra elma yenebilir mi?
Sabit veya hareketli implant üstü protezler yapıldığında ilk altı ay için çok sert şeyler yenmemelidir. Yani, implantların üzerine yavaştan başlayan bir yükleme yapılmalı. Önce yumuşak gıdalar, sonra yarı sertler, ondan sonra fındık, fıstık gibi yiyeceklere geçilmelidir. Bu geçişten sonra, implant yaptıran biri 80 yaşında bile elmayı rahatlıkla ısırarak yiyebilir.

Diyabet, yani şeker hastalarına da implant uygulanabilir mi?
Her alanda olduğu gibi implantoloji kısmında da araştırmalar ve yeni buluşlar devam ediyor. Klasik silindir ve blade şeklindeki implantların yerleştirilmesinde muhakkak diş eti dokusunun kaldırılması ve kemiğin içerisinde bir implant yuvasının açılması zorunluluğu vardır. Bu ise, iyileşme olayının iki üç hafta kadar sürmesine neden olur. Halbuki ABD'de dört sene önce imal edilen yeni bir mini implant sistemi ile vakasına göre uygulama yapılabilmektedir. Özellikle şeker hastalarında iyileşme hadisesi geç ve güç olduğundan, hiç diş eti dokusu kaldırılmadan kemik açığa çıkarılmadan ve dikiş konmadan doğrudan doğruya diş eti ve kemik küçük bir frezle delinerek implant kemik içine vidalanabilmektedir. Bu uygulamada kanama olmadığı için minimal bir travma ile operasyon gerçekleştirildiğinden, iyileşme ve implantın kemiğe bağlanması çok çabuk olur. Bu nedenle, implant üzerine hemen kron, köprü ve takma dişler yerleştirilebilir.

SABAH