BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tahrir'de 'Biz gitmiyoruz, o gitsin' sloganları

Mısır'da yüz binlerce kişinin cunta karşıtı protesto gösterisi sürerken, başbakanlığa atanan Kemal Ganzuri ulusa sesleniş konuşması yaptı. Kahire'nin bir başka meydanında ise yönetime destek mitingi yapılıyor.

Abone ol

Mısır'ın yeni başbakanı olarak atanan Kemal el-Ganzuri bir ulusa sesleniş konuşması yaptı ve Mısır halkına hizmet için her kesimi kapsayan bir bakanlar kurulu oluşturacağını söyledi.

Ganzuri konuşmasını başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda cunta yönetiminin sona ermesini talep eden yüz binlerce kişinin protesto gösterilerini sürdürdüğü sırada yaptı.

Göstericilerin attıkları sloganlar arasında askeri konseyin başında bulunan Mareşal Hüseyin Tantavi'ye göndermede bulundukları "Biz gitmiyoruz, o gidiyor" da var.

Muhabirler Mübarek dönemi yetkililerinden 78 yaşındaki Ganzuri'nin genç protestoculara hitap etmediğini söylüyor.

Göstericilere cumhurbaşkanı adaylarından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed el Baradey de katıldı.

Yüzlerce Mısır bayrağı ile süslenen alanda kalabalık Mareşal Hüseyin Tantavi'ye göndermede bulunarak "Biz gitmiyoruz, o gidiyor" şeklinde slogan atıyor.

Dünyada Sünni İslam’ın en yüksek otoritesi olarak kabul edilen el Ezher Camisi'nin büyük imamı, göstericilere destek mesajı gönderdi ve gaip gelmeleri için dua ettiğini söyledi.

İmamın yardımcılarından Hasan Şafiye televizyon kanallarına çıkarak "Büyük imam sizleri destekliyor ve zaferiniz için dua ediyor." dedi.

Siyasi konularla ilgili çok nadir açıklama yapan imamın daha önce bir örneği görülmemiş olan bu desteğine büyük önem atfediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri de cuntaya yönetimin mümkün olduğu kadar erken bir şekilde sivil yönetime devredilmesi çağrısında bulundu.

Protestocular askeri konsey başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin bu hafta açıkladığı demokrasiye geçiş takvimini yeterli bulmuyor ve derhal ayrılmasını, yönetimi bir ulusal kurtuluş hükümetine bırakmasını istiyor.

Karşı gösteri

Ayrıca askeri konsey, Pazartesi günü başlayacak ve üç ay sürecek genel seçimlerin ertelenmesini istemiyor.

Protestocular ise seçimlerin ertelenmesini ve önce askeri konseyin devreden çıkmasını talep ediyor.

Onlara destek veren Mısır Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu, işçilere Tahrir Meydanı'na yürüme çağrısı yaparken, emek hakkını savunan bir diğer kuruluş, destek için genel grev çağrısında bulundu.

Gösteri Mısır'ın eski lideri Hüsnü Mübarek'e desteğin güçlü olduğu bölgede bulunan İçişleri Bakanlığı yakınlarındaki Abbasiye Meydanı'nda düzenleniyor.

Abbasiye Meydanı'ndaki göstericiler, Mısır'ı asıl olarak kendilerinin temsil ettiğini ve Tahrir Meydanı'nda düzenlenen Tantavi aleyhindeki gösterilere karşı olduklarını söylüyorlar.

Seçimlerde partisi aracılığıyla en fazla oyu toplaması ve yeni mecliste çoğunlukta olması beklenen Müslüman Kardeşler örgütü seçimin ertelenmesini kesinlikle istemiyor.

İstikrarsızlık kaygısıyla liberallerden de Tahrir Meydanı'ndaki eylemi onaylamayan ciddi bir kesim var.

Tahrir'e ve diğer kentlerdeki eylemlere Cumartesi gününden bu yana süren polis müdahalesi sonucu 40'tan fazla kişi yaşamını yitirdi.

Askeri konsey yetkilileri dün eylemler sırasında hayatlarını kaybedenler olduğu için özür dileyip, ölenlerin yakınlarına taziyelerini iletmişti.

Mısır devlet televizyonu ise bu hafta istifasını veren hükümetin yerine kurulacak yeni kabinede başbakanlık görevinin eski başbakanlardan Kemal Ganzuri'ye verileceğini doğruladı.

Ancak gözlemciler 78 yaşındaki Ganzuri'nin genç protestocuların çoğunu tatmin etmeyecek bir aday olduğu görüşünde.