BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Tahir Elçi'nin eşi ifade verdi

Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, eşinin ölümüne neden olan saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında müşteki sıfatıyla ifade verdi.

Abone ol

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, eşinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına müşteki sıfatıyla ifade verdi.

Türkan Elçi'nin ifadesinde, olaydan bir gün önce tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapacağını kendisine söyleyen eşini, olay günü saat 10.00 sıralarında kendi arabasıyla Dağkapı Meydanı'na bıraktığını belirttiği öğrenildi.

Elçi, "Eşim baro çalışanı ve basın mensubu olduklarını düşündüğüm bazı kişilerle Gazi Caddesi'ne doğru yürüdü. Eşim hayatını kaybetmeden önce bana İstanbul'da yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra sosyal medya yoluyla ölüm tehdidi aldığını söylemişti. Eşimin bir haber programında yaptığı açıklamadan dolayı hakkında soruşturma yürütülmesi nedeniyle hedef haline getirildiğini düşünüyorum" şeklinde ifade verdi.

İfadesinde, olaydan bir hafta önce İstanbul'a gittiklerinde bazı şahısların yollarını kestiğini kaydeden Elçi, "Özellikle metroda eşime, 'Siz televizyondaki konuşmanızda ne demek istemiştiniz? Bu ülke bölünecek mi?' şeklinde sözler söylediler. Bu şekilde rahatsızlıklarını belirttiler" şeklinde beyanda bulundu.

Elçi, ifadesinde şunlara yer verdi:

"İstanbul'da soruşturmayı yürüten, gözaltı ve yakalama kararı veren, bu konuda çok sayıda haber yapan medya mensuplarından şikayetçi olmak istiyorum. Bu konuyla ilgili ayrıca şikayette bulunacağım. Eşimin öldüğü olayla ilgili tarihi Dört Ayaklı Minare'nin yanında bulunan polislerden şikayetçiyim. Eşimin koruma talebine yönelik herhangi bir resmi başvurusu yoktu. Buna rağmen re'sen de kendisine herhangi bir koruma tahsisi yapılmamıştır."

Elçi, müşteki sıfatıyla verdiği ifadenin ardından Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosunda yaptığı açıklamada, eşinin menfur bir saldırı sonucu katledildiğini söyledi.

İfade tutanağının yanı sıra savcılığa sunduğu iki sayfadan oluşan ve duygularını anlatan dilekçeyi okuyan Elçi, "Tahir Elçi, Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı kaotik havanın ihtiyaç duyduğu bir figürken, Türkiye'de farklı kesim ve farklı sesler arasında tek ses olabilecek, köprü olabilecek bir pozisyondayken katledilmesi anlamlıdır" diye konuştu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım'da Diyarbakır Barosu tarafından terör olaylarında zarar gören Dört Ayaklı Minareye dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yapmış, açıklamanın ardından polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un şehit olduğu terör saldırısı sonrası çıkan çatışmada Tahir Elçi hayatını kaybetmiş, bir polis ile AA muhabiri Aziz Aslan yaralanmıştı.