BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.417,39
HABER /  GÜNCEL

Tacizi kanıtladı, suçlu çıktı

Yargıtay, taciz edildiğini gizli kamerayla kanıtlayan kadını tazminata mahkum etti. Gerekçe: Kişilik haklarına saldırı!

Abone ol

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Adapazarı SSK Hastanesi'nde çalışan ve ayrıca muayenehanesi de bulunan Genel Cerrahi uzmanı Dr.H.G.'nin açmış olduğu “manevi tazminat” davasında emsal bir karara imza attı.

İki çocuğu bulunan Doktor G., özel bir televizyon kanalında yayınlanan “tacizci doktor” görüntüleri nedeniyle kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu belirterek, İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne Show TV televizyonu ve muhabiri N.Ö'ye 12 YTL'lik tazminat davası açtı. Dava mahkemece reddedildi.

ÖZEL YAŞAMA SALDIRI

Ancak mahkemenin verdiği davanın reddi kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kararının bozulmasına ve davanın kabul edilmesi gerektiğine oy çokluğuyla karar verdi.

Yargıtay, bozma gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “Anayasa'nın 20. maddesinde herkesin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip bulunduğu, özel hayatın gizliliğine dokunulmayacağı belirtilmiştir. Kişinin sıfatı ve konumu ve olursa olsun rızası dışında kamuya açıklanamaz. Bunlar kişinin gizli alanını oluşturur. Bir kişinin hukuka aykırı bile olsa konuşmalarının ve görüntüsünün gizli kamera ile kayda alınması aynen telefon konuşmalarının yasadışı dinlenmesinde olduğu gibi onun kişilik haklarına ve özel yaşamına saldırı niteliği taşımaktadır. ”