BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Syriza: Yunanistan'ın beş yıldır çektiği acılar bitecek

Yunanistan'da dün yapılan genel seçimlerden birinci olarak çıkan Syriza partisinin lideri Aleksis Tsipras 'Yunan halkı tarih yazdı. Felakete yol açan kemer sıkma dönemi, aşağılanma ve acılar geride kalıyor" dedi.

Abone ol

Yunanistan'da Pazar günü yapılan genel seçimlerden birinci olarak çıkan Syriza partisinin lideri Aleksis Tsipras, ülkesinin "beş yıldır devam acılarına" son vereceği vaadinde bulundu.

Avrupa Birliği ve IMF'nin kurtarma paketi karşılığında dayattığı kemer sıkma önlemlerina karşı çıkan Tsipras, zafer konuşmasında kredi anlaşmasının koşullarını yeniden müzakere edeceklerini söyledi.

Tsipras, "Yunanlılar tarih yazdı. Yunanistan felakete yol açan kemer sıkma dönemini geride bırakıyor. Korkuları, otokrasiyi, beş yıldır devam eden aşağılanmayı ve acıları geride bırakıyor" dedi.

Oyların tamamına yakını sayıldı. Oyların yüzde 36'dan fazlasını alan Syriza'nın 300 sandalyeli parlamentoda 149 sandalyeyi garantilediği belirtiliyor. Partinin parlamentoda salt çoğunluğu elde edebilmesi için 151 sandalye kazanması gerekiyordu.

Syriza'nın zaferi Yunanistan'ın Euro bölgesindeki geleceğiyle ilgili kaygılar doğurdu.

Euro'dan rekor düşüş

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra Euro, 1.1 dolar seviyesine düştü. Bu son 11 yılın en düşük değeri.

Yunanistan 240 milyar Euroluk kurtarma paketi karşılığında ağır kemer sıkma önlemleri uygulamak zorunda kaldı.

Ülke ekonomisi, 2008'deki küresel mali krizden bu yana ciddi oranda küçüldü.

Atina'da bulunan BBC muhabiri Gavin Hewitt, Syriza'nın seçim zaferinin tüm Avrupa'ya şok dalgaları gönderdiğini aktarıyor.

Muhabirimiz, Yunan seçmenlerin temelde, Euro bölgesindeki krize karşı Brüksel ve Almanya tarafından geliştirilen politikaları reddettiğini söylüyor.

19 ülkenin dahil olduğu Euro bölgesinin maliye bakanları bugün seçim sonuçlarını da değerlendirecek.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, "Yeni Yunan Hükümeti'nin tutamayacağı ve ülkenin kaldıramayacağı vaatlerde bulunmamasını umduğunu" söyledi.

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveld, Yunanistan'ın "parasal birliğin kurallarına uyması gerektiğini" belirtti, bununla birlikte bir miktar esnekliğin söz konusu olabileceğini vurguladı.

İtalya'nın Avrupa İşleri Bakanı Sandro Gozi, "Bu seçimden sonra, Avrupa'da işsizlikle mücadele ve büyümeyi mümkün kılacak bir değişim için yeni fırsatlarımız olacak" dedi.

Koalisyon görüşmeleri

Yunanistan seçim komisyonuna göre Syriza oylaırn yüzde 36.3'ünü aldı. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin oyu yüzde 28'de kaldı.

Oyların yüde 6.28'ni alan aşırı sağcı Altın Şafak dahil beş partinin daha parlamentoda temsil edileceği belirtiliyor.

Syriza lideri Tsipras'ın, bugün kemer sıkma önlemlerine karşı olan ve daha önce koalisyon hükümetinde yer alabileceğini söyleyen Bağımsız Yunanlılar partisi ile görüşmesi bekleniyor.

TIKLAYIN: SYRİZA KİMDİR?

40 yaşında ve kravat takmayan bir lider

1974 doğumlu Tsipras, 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı.

Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi.

İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi.

Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor.

'Ülkenin onurunu yeniden inşa' sözü

Sol bir parti olan Syriza, Yunanistan'ın borçlarının silinmesini ve kesintilerin de kaldırılmasını istiyor.

Ülke ekonomisinde 2008 yılındaki küresel mali krizle beraber daralma görülmüş ve işsizlik artmıştı. Yunan halkı da kesintilerin ve işsizliğin artışıyla yoksulluğa sürüklenmişti.

Syriza lideri Aleksis Tsipras, partisinin Yunanistan'da milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen istihdam, ücret ve emekli maaşlarındaki kesintileri geri çekerek, "ülkenin onurunu yeniden inşa etme" sözünü vermişti.

Parti, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılması sözünü vermişti.

  • Yunanistan'da ortalama aylık maaş 600 euro
  • İşsizlik yüzde 25, genç işsizliği ise yüzde 50'e yakın
  • Euro bölgesindek krizle beraber ülke ekonomisi yüzde 25 daraldı
  • Ülkenin borcu, gayri safi milli hasılasınn yüzde 175'ine denk geliyor
  • AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den alınan borç miktarı 240 milyar euro