BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.394,23
HABER /  GÜNCEL

'Suudi Arabistan'da muhaliflere terörist muamelesi'

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda Suudi yönetiminin ülkede reform isteyen muhaliflere karşı benimsediği sert tavır eleştirildi.

Abone ol

Suudi Arabistan yönetimi, ülkede reform talep eden muhaliflere karşı yeni bir "baskı dalgası" uygulamakla suçlandı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, ülkedeki insan hakları örgütlerine dayandırılarak verilen öne sürülen iddialara göre binlerce muhalif kendilerine suçlama bile yöneltilmeden tutuklandı.

Raporda, Suudi Arabistan'daki tanınmış reform yanlısı birçok isim uzun hapis cezalarına çarptırılması ise Af Örgütü tarafından "büyük adaletsizlik" olarak tanımlandı.

Örgütün yetmiş üç sayfalık raporunda Suudi yetkililer yüzlerce insanın siyasi ve toplumsal reform talebi ya da tutuklu yakınlarının salınmasını istemeleri sebebiyle gözaltına alınmaları eleştirildi.

Af Örgütü, ülkede Şubat ayında ortaya çıkan ve ülkedeki seçim yasağının kaldırılmasının talep edildiği gösteriler özellikle eylemlerin yoğunlaştığı doğu bölgelerinde sert bir biçimde bastırıldığını belirtti.

Raporda şiddet içermeyen gösterilere katılan en az üç yüz kişinin tutuklanmış olduğunun altı çizildi.

Tutuklanan kişilerin çoğunun bir daha protestolara katılmamak şartıyla ve seyahat yasağıyla serbest bırakıldıkları belirtildi.

Geçen hafta ise aralarında tanınmış reform yanlılarının da bulunduğu on altı kişi beş ile otuz yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldılar.

Terör bahanesi

Af Örgütü Suudi hükümetinin binlerce kişiyi terörizm suçlarına karışmak sebebiyle tutuklamaya devam ettiğini, tutukluların ise işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bildirdi.

Örgütten yapılan açıklamada hükümetin taslağını hazırladığı yeni terör yasasıyla muhalifleri terörist olarak yargılamasının daha da kolay olabileceğine dikkat çekiyor.

BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner, ülkedeki reform çağrılarına katı bir şekilde direnen Kral Abdullah'ın güvenlik birimleri ve dini yapılara ciddi miktarda kaynak aktarmayı tercih ettiğini söylüyor.

Suudi Arabistan'da şimdiye kadar ortaya çıkan protesto hareketlerine destek ülkedeki Şii azınlıkla sınırlı kaldı.