BIST 9.952
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.431,11
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan: İlk kadın Genel Yayın Yönetmeni göreve başlıyor

Suudi Arabistan'da İngilizce yayın yapan Saudi Gazette adlı gazete, ülkede ilke imza atıp, bir kadın gazeteciyi genel yayın yönetmeni yaptı.

Abone ol

Suudi Arabistan’da bir gazetenin başına ilk kez bir kadın genel yayın yönetmeni getirildi.

Suudi Arabistan’da İngilizce yayın yapan Saudi Gazette adlı gazete, internet sitesinden yaptığı açıklamada genel yayın yönetmenliği görevinden ayrılan Halid Almaeena’nın görevine Sümeyye Cabarti’nin getirileceğini duyurdu.

Gazete, Pazar günkü sayısında yer alan açıklamada ‘kararlı ve kendini işine adayan bir gazeteci’ olarak tanımladığı Cabarti’nin bu görevi layıkıyla hak ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Cabarti ise, kadınların kadınların hakları ve kariyerleri konusunda bir noktanın ötesine geçmelerinin önündeki görünmez engellere atıfla kullanılan ''cam tavan'' kavramına gönderme yaparak, ''Cam tavanda bir çatlak oluştu, umarım bu çatlak kapıya da ulaşır” dedi.

Cabarti, El Arabiya televizyon kanalına yaptığı açıklama görevinin getirdiği sorumlulukların bilincinde olduğunu ifade edip “Uygulamalarım, Suudi kadın dostlarıma da yansıyacaktır” diye konuştu.

Cabarti, Gazette’de herhangi bir cinsiyetçi yaklaşımla karşılaşmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Muhabirlerimizin çoğu kadın, bunun sebebi taraflı olmamız veya kadınları erkeklere tercih etmemiz değil. Gazeteci olmak isteyenlerin ve gazeteci olanların çoğu kadın.”

Cabarti, Arab News adlı rakip gazetede çalıştıktan sonra 2011’in Mart ayında girdiği Gazette’de genel yayın yönetmeni yardımcılığına kadar yükseldi.

1982 ve 1993 ile 1998 ve 2011 yılları arasında Arab News’ün editörlüğünü yapan Almaeena ise, “Cabarti yaklaşık 13 yıldır benimle çalışıyor, erkek egemenliğindeki genel yayın yönetmenliği alanına Suudi bir kadının girmesini amaçlıyordum. Bu cinsiyet meselesi değil, Cabarti'nin liyakatı nedeniyle hak ettiği bir fırsat” diye konuştu.