BIST 9.595
DOLAR 32,51
EURO 34,65
ALTIN 2.478,45
HABER /  GÜNCEL

Suruç patlama son durum gelişmeleri

Suruç'taki patlamayla ilgili son dakika haberleri yine yürek dağladı. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 31'e yükselirken, bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Abone ol
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dün öğle saatlerinde meydana gelen terör saldırısında ölenlerin sayısı artıyor. Dün akşam itibariyle saldırıda ölenlerin sayısının 31'e yükseldiği duyurulurken, hastanede tedavi görenlerin sayısı ise 40 olarak açıklandı. Başbakan Davutoğlu, saldırıyla ilgili oyarak DEAŞ'ı işaret ederken, saldırıda canlı bomba kullanıldığının ihtimalinin güçlü olduğunu ifade etti.
SURUÇ SALDIRISI SON DURUM NE? - TIKLAYIN
Türkiye, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısıyla sarsıldı. Kobani'ye gitmek için Suruç'taki Amara Kültür Merkezi önünde toplanan grup basın açıklaması yaptığı sırada patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte kültür merkezi önünde büyük izdiham yaşanırken, ortalık kan gölüne döndü. Dakikalar sonrası onlarca ambulans bölgeye sevk edildi. 

ACI BİLANÇO ARTIYOR

Terör saldırısı olduğu belirtilen patlamada ölü sayısı 12 olarak açıklanırken, ölü sayısı saatler ilerledikçe arttı. Dün akşam saatlerinde ise saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 31 olarak açıklanırken, yaralanan 40 kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan ve müdahale edilemeyen bazı yaralılar ise hava ambulanslarıyla başta Malatya olmak üzere farklı illere nakledildi.



ÇANKAYA'DA SURUÇ ZİRVESİ


Suruç'taki saldırı sonrası Çankaya Köşkü'nde kurmaylarıyla bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, değerlendirme toplantısı sonrası açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu, Suruç saldırısının vahşi bir terör eylemi olduğunu söyledi. Davutoğlu, ilk bulguların bir canlı bombayı ve IŞİD'i işaret ettiğini açıkladı. Başbakan, tüm siyasi partilere teröre karşı ortak bildiri hazırlama çağrısı yaparak, "Gün birlik günüdür, karşılık bulana kadar bu çağrımı tekrarlayacağım" dedi. HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYIN

suruc-patlama-son-dakika.jpg

25 BOMBA İMHA UZMANI SURUÇ'TA

Bu arada saldırı sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından bölgedeki çalışmalara katılmak üzere 25 bomba imha uzmanı Suruç'ta görevlendirildi. Bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 31'e yükseldiğini duyurdu. Hastanede tedavi gören yaralıları ziyaret eden Kurtulmuş, en ufak bilginin bile değerlendirildiğini söyleyerek ölenlerin bir tanesinin cesedinin Şanlıurfa'da geri kalanların ise Gaziantep'teki Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini kaydetti. 

suruc-patlama-flas-haber.jpg

İŞTE ÖLENLERİN KİMLİKLERİ 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ölen 11, yaralanan 24 kişinin isimlerini açıkladı

Partiden yapılan açıklamada, saldırıda Koray Çapoğlu, Hatice Ezgi Saadet, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nurten Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Dedizem, Alper Sapan, Okan Pirinç ve Ferdane Kılıç'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların isimlerine de yer verildi.

Yaralıların isimlerinin, Fethi Aydın, İbrahim Halil Nağaz, Ömer Bal, Güneş Erzurumlu, Efe Çatalbaş, Hüseyin Doğan, Zafer Aydın, Leyla Kılıç, Yasin Can Uç, Ali Deniz Esen, Levent Akhan, İnan Söker, İlke Başak Baydar, Muhammed Sezgek, İhsan Oğuzcan Yüzgeç, Özlem Tunç, Sebahattin Pişkinbaş, Volkan Uyar, Seyit Cem Çakmak, Erkut Küçükşahin, Mehmet Şimşek, Güney Alvanoğlu, Ferhat Akyüz ve Sezgin Dağ olduğu bildirildi.


suruc-patlama-numan-kurtulmus-hastane-ziyareti.jpg

CENAZELER GAZİANTEP'E GÖTÜRÜLDÜ

Bu arada Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 3 savcı patlamanın meydana geldiği kültür merkezi bahçesinde yaklaşık 5 saat incelemelerde bulundu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin cenazeleri konvoy halinde Gaziantep'e götürüldü.

İşlemleri tamamlanan cenazelerin yarın sabah ailelerinde sahiplerine teslim edileceği öğrenildi. Öte yandan, HDP Gaziantep il teşkilatı tarafından adli tıp kurumu önünde cenaze yakınlarına yardımcı olabilmek için kriz masası oluşturuldu.

İSTANBUL'DA SURUÇ ALARMI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Suruç'ta 31 kişinin öldüğü saldırı sonrasında izinleri iptal etti. 12 saat çalışıp 24 saat dinlenen İstanbul polisi 12 / 12 sisteminde çalışacak. 24 saatlik izin süresi 12 saate düşürüldü.

Söz konusu düzenleme İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Şahin imzalı yazıyla tüm birimlere yönlendirildi.

Yeni çalışma düzeninin bildirildiği yazıda "İlimizde gerçekleşmesi muhtemel toplumsal olaylarda vatandaşlarımızın huzur ve güvenini sağlamak ve il genelinde alınacak olan emniyet tedbirlerinde aksaklıkların yaşanmaması amacıyla tüm birimlerin, 20 Temmuz 2015 Pazartesi günü saat 19.00'dan itibaren ikinci bir emre kadar 12/12 çalışma sistemine göre görev yapması hususu; Valilik makamının onayı ile uygun görülmüştür" denildi.

BURSA, İSTANBUL VE İZMİR'DE SURUÇ PROTESTOSU

Saldırı sonrası başta İstanbul, Bursa ve İzmir olmak üzere çeşitli illerde protesto gösterileri düzenlendi. Suruç'taki saldırı sonrası dün akşam saatlerinde Beyoğlu'nda toplanan çeşitli gruplar, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan terör saldırısını protesto etti. Eylem sona ereceği sırada yaşanan gerginlikte, polise taş, şişe ve havai fişek atan bazı kişilere, müdahale edildi. 

Tünel'de toplanan çeşitli gruplar, ellerinde flamalarla, sloganlar atarak Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Selina Doğan ile HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Garo Paylan'ın da katıldığı eylemde, bazı kişilerin Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdığı görüldü.
 
Yaklaşık iki saat süren eylemin ardından dağılma çağrısı yapıldığı sırada, gruptaki bazı kişilerle güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri arasında gerginlik yaşandı. 
 
Gerginlik sonrası grupta bulunanlardan bazıları, polise taş attı. Polis ekipleri de taş atılması üzerine gruptakilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 
 
polis-mudahale-etti.jpg

ABD, İNGİLTERE VE PAKİSTAN'DAN KINAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Suruç’taki terör saldırısına ilişkin soruya verdiği yanıtta, “ABD, Türkiye’nin güneyinde düzenlenen alçak terör saldırısını güçlü şekilde kınıyor” ifadesini kullandı.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Suruç'ta düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının şiddetle kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "Pakistan, her türlü şekilde ve görüntüdeki terörizmi kınadığını bir kez daha vurgulamaktadır. Kardeş Türk halkı ve hükümetine en içten duygularımızla başsağlığı diler, bu hain saldırıda yaralananların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ederiz" ifadesine yer verildi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, şahsi Twitter hesabında, "Suruç saldırısı karşısında dehşete düştüm. Yaralananlara acil şifa, kederli ailelere başsağlığı dilerim. Benim de o yaşlarda çocuklarım var. Birleşik Krallık olarak her türlü terör faaliyetinin kınanmasında Türkiye'nin yanındayız" paylaşımında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada da Suruç ilçesindeki terör saldırısı kınandı ve "bu saldırıların, yaşam hakkını ve uluslararası hukukun en temel ilkelerini yok saydığı" belirtildi.

Açıklamada, henüz bir kişi ya da grubun sorumluluğunu üstlenmediği saldırıyla ilgili hızlı, tarafsız ve kapsamlı soruşturma yürütülmesi ve tüm sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuldu.