BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.439,64
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye Yardım Konferansı'ndan 1,1 milyar dolar

Kuveyt'te toplanan Suriye'ye Yardım Konferansı'nda, Suriye'deki çatışmalardan etkilenen sivillere yardım amacıyla 1,1 milyar dolar yardım sözü verildi.

Abone ol

Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, Suriye'deki çatışmalardan etkilenen sivillere yardım amacıyla toplanan uluslararası konferansta 300'er milyon dolar yardım sözü verdi.

Kuveyt'te toplanan Suriye'ye Uluslararası İnsani Yardım Konferansı'nda konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Suriye'deki taraflara "insanlık adına" çatışmaları durdurmaları çağrısında bulundu.

Taraflar birbirini suçluyor

Konferans sırasında Suriye'de de devlet medyasında aktarılan açıklamada, Halep'teki katliamdan muhalif bir grup sorumlu tutuldu.

Halep'te muhaliflerin elindeki Bustan ul-Kasir semtindeki Kuvayk Çayı'nda dün 70'ten fazla erkek cesedi bulunmuştu.

Cesetlerin çoğunun elleri arkadan bağlı bir halde kafalarından ve sırtlarından kurşunlanmış olarak bulunması olayın infaz olduğunu düşündürmüştü.

Resmi haber ajansı Sana, "ailelerin bazı cesetlerde kimlik tespiti yaptığını ve işbirliği teklifini reddetttikleri için El Nusra Cephesi tarafından kaçırıldıklarını vurguladığını" bildirdi.

Haberde çayın su seviyesinin cesetleri taşıyacak kadar fazla olmadığı, bunun da katliamın Bustan ul-Kasir'da gerçekleştiğine işaret ettiği vurgulandı.

Bölge halkı ise ölenlerden çoğunun muhaliflerin elindeki semtlerden olduğunu ve hükümet denetimindeki semtlere geçtiklerinde ortadan kaybolduklarını ve bazılarının güvenlik güçlerince gözlatına alındığını ifade etti.

Muhalif güçlerin ittifakı Ulusal Koalisyon soruşturma açılması çağrısında bulunarak "insan hakları ihlallerine karşı süregiden mevcut küresel eylemsizlik, katilleri suçlarını devam etmeye teşvik ediyor" dedi.

'Kaynaklar tükendi'

Bugün Kuveyt'te toplanan Suriye'ye Uluslararası İnsani Yardım Konferansı'nda konuşan Ban Ki-moon ise Suriye'deki durumu "felaket" olarak tanımladı.

Ban, "Başta Suriye hükümeti olmak üzere bütün tarafları ölümlere son vermeye çağırıyorum" dedi.

Siviller için kullanılmak üzere acil mali yardım çağrısı da yapan Ban, yardım ulaşmazsa "daha fazla Suriyelinin öleceği" uyarısında bulundu.

BM, Suriye'deki dört milyon sivil ile komşu ülkelere kaçan 700 bin sığınmacının temel ihtiyaçlarının karşılanması için 1,5 milyar dolarlık yardım hedefi koydu.

Bugüne kadar bu hedefin ancak yüzde 18'ine ulaşıldı.

Ürdün Kralı Abdullah ise ülkesinde 185 bin Suriyeli mülteci bulunduğunu, artık "sona yaklaşıldığını ve kaynakların "tükendiğini" ifade etti.

Yardımlar nereye gidiyor?

BM İnsani Yardım sorumlusu Valerie Amos kış nedeniyle zorlukların arttığını söyleyerek "gözlerimizin önünde olup biten bir insanlık trajedisini seyrediyoruz" dedi.

Dün de Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü MSF, uluslararası yardımların eşit dağıtılmadığını, çoğunun hükümet kontrolündeki bölgelere gittiğini söylemişti.

MSF, Suriye'de muhaliflerin denetimindeki bölgelerde ülke nüfusunun üçte birinin, 7 milyon kişinin yaşadığını belirtti.

BM ise 1,5 milyon kişiye ulaştırılmak üzere dağıttığı gıdanın yüzde 49'unun Suriye Arap Kızılay'ı ile ortaklık halinde muhaliflerin denetimi altındaki ya da hala mücadele sürdürülen bölgelere gittiğini açıkladı.