BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.436,94
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye petrol ambargosu bekleniyor

'Suriye'ye petrol ambargosu' çağrılarına ABD Dışişleri Bakanı Clinton da katılırken, AB dışişleri bakanları Polonya'da yapacakları toplantıda Suriye'ye petrol ambargosu uygulanması tartışacaklar.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'ye uluslararası ambargo uygulanması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugün Polonya'da bir araya gelerek Suriye'ye ekonomik yaptırımlar konusunu ele alacaklar.

Dışişleri Bakanı Clinton, Suriye'nin petrol sanayiini hedef alacak yaptırımların, "Şam yönetiminin şiddet eylemlerini sürdürebilmesini engelleyeceğini" söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, dün, AB'nin yapacağı toplantıda Suriye petrolüne ithalat yasağı getirebileceğini açıklamıştı.

BBC diplomasi muhabiri Mike Wooldridge'e göre İngiltere Hükümeti, ambargonun Suriye yönetimini baskı altına almak için iyi bir fırsat oldunu; ayrıca bunun Suriyeli iş adamlarının yönetime karşı seslerini yükseltmesini sağlayabileceğini düşünüyor.

Ancak BBC muhabirine göre, İngiltere, ambargonun Suriye halkına fazla zarar vermesini de istemior.

ABD, Beşar Esad yönetiminin hükümet karşıtı protestoları kanlı bir şekilde bastırmasına tepki olarak geçen ay Suriye'ye enerji ambargosu koymuştu.

Ancak Suriye, petrol ihracatının büyük bölümünü Avrupa'ya yapıyor.

Suriye'ye uygulanan yaptırımların, petrolü de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda Avrupa Birliği içinde görüş ayrılıkları var. Suriye petrolünün Avrupa'ya ulaştırılmasında köprü görevi gören İtalya, böyle bir adımın zamanlaması konusunda çekince belirtti.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de son altı aydaki protesto eylemlerinde 2000'den fazla kişinin öldüğünü bildiriyor.

Son aylarda her Cuma, Suriye'de protestoların alevlendiği gün oldu ve bugün de Cuma namazı sonrasında binlerce kişinin protesto eylemlerine katılması bekleniyor.