BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.436,94
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler İstanbul'da toplandı

Muhaliflerin geçici yönetim oluşturma çalışmaları çerçevesinde toplandığı İstanbul'da açıklama yapan Özgür Suriye Ordusu komutanı İdris, "yeni yönetimin şemsiyesi altında" çalışacaklarını söyledi.

Abone ol

Suriye'de muhalif güçlerin ülkenin kuzeyindeki geniş alanlarda denetimi elinde tuttuğu bir sırada önde gelen muhalif temsilciler İstanbul'da toplandı.

Çoğu zaman içsavaş olarak anılan çatışmalarda en az 70 bin kişi öldü; BM ülkeyi terk edenlerin 1 milyona yükseldiğini açıkladı.

Silahlı muhalif güçler ülkenin kuzeyinde küçük, birbirinden ayrı yönetim birimleri kurmaya çalışıyor.

İstanbul'daki toplantıda muhalif bir başbakanın belirlenmesi gündemde; muhalif hareketin daha sonra bir bakanlar kurulu oluşturması gündemde bulunuyor.

Özgür Suriye Ordusu adlı başlıca silahlı grubun komutanlığını yapan General Selim İdris, başbakan belirlenmesini desteklediğini söyledi.

ABD'nin "silah kararı"

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, diğer ülkelerin Suriye'deki muhaliflere silah vermelerini engellemeye çalışmayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği'nin önde gelen iki üyesi olarak İngiltere ve Fransa, silah ambargosunun muhalifler için kaldırılmasını destekleyeceklerini geçen hafta açıkladı; diğer bazı ülkeler ise öneriye soğuk bakıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "ABD, Fransa, İngiltere ya da diğerleri bu yönde karar alırlarsa
buna karşı harekete geçme niyetinde değil." açıklamasında bulundu.

Lübnan'daki saldırı

Suriye savaş uçaklarının Lübnan'ın kuzeyine dört roket attığı bildirildi.

Ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi gelmezken ABD yönetimi böyle bir saldırı olduğunu teyit ettiklerini açıkladı.

Lübnan'da yönetim savaş ile ilgili olarak kamuoyuna tarafsız kalacağını açıklamıştı.

İstanbul'daki açıklama

Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Selim İdris, alternatif bir hükümet kurulması ile ilgili olarak, grubun yeni bir hükümetin "şemsiyesi altında faaliyet göstermeye" hazır olduğunu söyledi.

İdris, "Geçici hükümetin bütün Suriye için olmasını istiyoruz; böyle bir hükümet ülkenin tek meşru yönetim organı olacaktır." dedi.

General İdris "Bu hükümetin izinden gitmeyen bütün kurumlar yasadışı kabul edilecektir ve yargılanacaktır." da dedi.