BIST 10.294
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.406,46
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalif eylemciler için 'af ilanı'

Beşar Esad yönetimi 10 aydır düzenlenen muhalif gösterilere barışçı şekilde katılanlar için genel af ilan edileceğini duyurdu.

Abone ol

Suriye lideri Beşar Esad'ın geçen yıl aleyhindeki protesto eylemlerinin başlamasından bu yana rejime karşı işlenen suçlar için genel af ilan ettiği açıklandı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, kararın barışçı şekilde gösterilere katılanları, ruhsatsız silah taşıyanları ve asker kaçaklarını kapsadığını duyurdu.

Suriye yönetimi daha önce de af açıklamaları yaptı; ancak bunların ardından kaç kişinin salıverildiği belirsiz.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, geçen hafta yaptığı bir konuşmada ise muhaliflerini terörizm ile suçlayıp onlara demir yumrukla karşılık verileceğini söylemişti.

10 aylık bir dönemi kapsayacağı söylenen aftan yararlanmak için asker kaçaklarının ay sonundan önce teslim olması, ruhstasız silah sahiplerinin de bunları aynı süre içinde teslim etmesi isteniyor.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre ülkede gösterilerle ilgili olarak 14 bin kişi gözaltında tutuluyor.

Ban'dan çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Esad'a şiddete son verilmesi çağrısını yineledi.

Lübnan'da düzenlenen Arap dünyasında demokrasi konulu bir toplantıya katılan Ban, Şam yönetimine, "Şiddeti durdurun. Kendi insanlarınızı öldürmeye son verin. Baskı çıkmaz bir yoldur." diyerek seslendi.

Ban, Arap dünyasında yaşanan devrimlerin halkların artık despot yönetimleri kabullenmediğini gösterdiğini söyledi.

Suriye'de geçen Mart ayında Esad rejimi aleyhtarı gösterilerin başlamasından bu yana en az beş bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Buna rağmen hala binlerce kişi hemen her gün gösterilere katılmaya devam ediyor.

Arap Birliği, Esad yönetiminin şiddete son vermesi için bir barış planı hazırlamış bu kapsamda gerekli adımların atıldığını teyit etmek için ülkeye 165 gözlemci yollanmıştı.

Ancak muhalifler, Arap Birliği heyetini etkisizlikle suçluyor ve heyetin geçen ay ülkeye varışından bu yana 400'den fazla sivilin daha öldüğünü iddia ediyorlar.

Geçen hafta bir mitinge katılan Beşar Esad ise kendilerinin silahlı çeteleri hedef aldığını belirtip, eylemlerin arkasında dış mihrakların olduğunu öne sürmüştü.