BIST 10.053
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.402,01
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli isyancılar 'bir köyde Şiileri öldürdü'

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'de isyancıların doğudaki bir köye saldırarak onlarca Şii'yi öldürdüğünü açıkladı.

Abone ol

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'de isyancıların doğudaki bir köye saldırarak onlarca Şii'yi öldürdüğünü açıkladı.

Gözlemevi, dün Hatla köyüne düzenlenen saldırıda çoğu hükümet yanlısı en az 60 kişinin öldüğünü bildirdi.

Bu saldırının, çoğunluğu Sünnilerin oluşturduğu köyde isyancılara yapılan bir saldırıya misilleme olduğu belirtildi.

Saldırıdan sağ kurtulan Şiilerin köyden kaçtığı söyleniyor.

Suriye'de geçen hafta hükümet güçleri, ülkenin güneybatısında stratejik öneme sahip için Lübnan kaynaklı Şii örgüt Hizbullah'tan destek almıştı.

Gözlemevi, doğudaki Der-ez Zor kentinin yakınlarında bulunan Hatla köyü civarında isyancıların bulunduğu mevziye hükümet yanlısı Şii savaşçıların Pazartesi günü saldırarak en az iki kişiyi öldürdüğünü belirtti.

Gözlemevi, Salı günü ise "isyancıların köye saldırarak denetimi ele geçirdiğini ve çoğu savaşçı olan 60 Şii köylüyü öldürdüğünü" açıkladı.

Dünkü çatışmalarda 10 isyancının da öldüğü, Hatla'nın Şii kökenli sakinlerinin ise yakındaki Cafra köyüne kaçmak zorunda kaldığı bildirildi.

'Dönüm noktası'

Gözlemevi, haberlerinin yanlı olmadığını ifade etmekle birlikte, verdikleri bilgiler bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Der-ez Zor bölgesindeki aktivistlerden biri de AP haber ajansına konuşmasında, isyancıların saldırısını misilleme olarak tanımladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek üzere bugün Washington'a gidiyor.

İngiliz bakanın görüşmede isyancıların silahlandırılması konusunu dile getireceği belirtiliyor.

Fransa dışişleri bakanı sözcüsü Philippe Lalliot ise dünkü açıklamasında, Suriye krizinin "dönüm noktasına geldiğini" ifade etti.

Muhalefetin bugünkü haliyle bırakılamayacağını vurgulayan Lalliot, "Bu koşullarda muhalif silahlı güçleri desteklemek için ne yapmalıyız? Bu konuyu ortaklarımızla, Amerika, Suudiler, Türkler ve diğerleriyle tartıştık." dedi.

Birleşmiş Milletler'in verdiği rakamlara göre Suriye'de olayların başladığı Mart 2011'den bu yana 80 bin kişi öldü, 1,6 milyon kişi ise komşu ülkelere göç etti.