BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,75
ALTIN 2.399,68
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli çocuklara 70 bin oyuncak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Boğaziçi Yönetim A.Ş. tarafından Suriyeli çocuklar için toplanan 70 bin oyuncağı Suriyeli ç...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Boğaziçi Yönetim A.Ş. tarafından Suriyeli çocuklar için toplanan 70 bin oyuncağı Suriyeli çocuklara gönderdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Boğaziçi Yönetim A.Ş tarafından Türkiye genelinde hizmet verdiği sitelerde büyük ilgi gören “Suriyeli Çocuklar İçin Sizden de Bir Oyuncak” kampanyasında bisikletlerden akülü arabalara, minik çalışma masalarından elektronik oyuncaklara kadar çocukların eğlencesi olan oyuncaklar tasnif edilerek paketlendi. Kullanıma hazır yepyeni oyuncaklar haline getirilen oyuncaklar, Boğaziçi Yönetim A.Ş’nin Başakşehir Merkez Hizmet Binası bahçesinde gerçekleştirilen törenle Suriyeli çocuklara gönderildi. Törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kızılay Genel Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Boğaziçi Yönetim A.Ş. Başkanı İlhan Aydın Kartal ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Bakan İslam, “Güzel bir günde güzel bir iş yapıyoruz aslında. Küçük bir hareket ama büyük anlamları olan bir hareket. Biz acınızı paylaşıyoruz demek olan bir hareket. Etrafımızdaki bütün ülkelerde sancı var, yaralar var, sosyal hadiseler var. Savaşın getirdiği, çözümü çok zor, atlatılması çok zor hadiseler var. Türkiye bütün bu travmalara, bütün bu yaralara, bütün bu sosyal acılara merhem olmaya çalışan biricik ülke dünyada. Şimdi, Suriye ile alakalı böyle faaliyetlerimiz de var. Çünkü biz şuna inanıyoruz geleneksel olarak. Komşusu açken tok yatamayan, tok yatmaması öğütlenen bir milletiz biz. Bu nasihate, bu öğüte uyuyoruz” dedi.

“KARIŞIKLARIN BAŞLADIĞI İLK GÜNDEN BUGÜNE YARDIMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
Suriye’nin yaşadığı sürecin zorluğunu vurgulayan Bakan İslam, “Suriye gerçekten 4 yıldır çok büyük acılar çeken bir ülke. Hemen bizim yanı başımızda komşumuz, kendileri ile tarihi ve akrabalık bağlarımız var. Bu yarayı görmezden gelmek elbette mümkün değil. Aslında bütün dünyanın eğilmesi gereken çok ciddi bir problem var orada. Ama ne yazık ki biz Türkiye olarak kendimizi bu konuda oldukça yalnız hissediyoruz. Ne yaparsak biz yaparız, gerisi boş noktasına gelmiş durumdayız. Onun için de elimizden gelen bütün gayreti hem devlet olarak hem bütün kamu kurum ve kuruluşları olarak hem de bizzat halk olarak yapmaya gayret ediyoruz. Suriye’de yaklaşık 100 bin çocuk çatışmalar dolayısıyla yetim kalmış durumda. Okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 40’ı da çeşitli itilaflar dolayısıyla okula devam edemiyor. Biz karışıklıkların başladığı ilk günden itibaren, hem çocuklara hem de yetişkinlere elimizden gelen yardımı ve hizmet sunmaya çalışıyoruz ülke olarak” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİ ÇOCUKLAR KAMPLARDAKİ KREŞLERDE EĞİTİLİYOR”
Suriyeli çocukları, bakanlık desteği ile kurulan kreşlerde eğitim gördüğünü söyleyen İslam, “AFAD başkanlığında kurulmuş gayet ciddi çok iyi çalışan bir organizasyonumuz var. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak AFAD bünyesinde kurulan bu organizasyonun en önemli paydaşlarından biriyiz. Özellikle çocuklarla kadınlarla ve aile ile ilgileniyoruz. Çocuklar için kamplarda kreşlerimiz var. Onlar için okullar açmış durumdayız. Çocukların savaş bitinceye kadar iyi bakılması, eğitim hayatlarının sekteye uğramaması, ülkelerine dönme vakti geldiğinde yetişmiş ülke olarak kendi ülkelerine dönebilmeleri için elimizden gelen gayreti yapıyoruz. Suriyeli çocukları mümkün olduğu kadar kayıt altına almaya çalışıyoruz. Ülkemizde ne kadar Suriyeli çocuk var diye kayıt altına almaya çalışıyoruz. Kayıt altına aldığımız çocukları kamplarda kurduğumuz çocuk merkezlerine alıyoruz. Orada eğitimlerini tamamlaya çalışıyoruz. 0-5 yaş aralığındaki çocuklar için kreşler açıyoruz. Refakatli iseler, anne ya da baba var ise onların yanında kamplara almaya çalışıyoruz. Yok ise, refakatsiz çocuklar kendi bünyemizdeki çocuk evlerine, sevgi evlerine almaya çalışıyoruz ve oralarda onlara hizmet veriyoruz” dedi.

“SİZİNLE BERABER ACILARINIZI PAYLAŞIYORUZ”
Bakan İslam, “Şimdi burada mutlulukla belirtmek isterim ki yeni bir çalışma başlattık. Dışişleri Bakanlığımız vasıtamızla bize müracaat eden, şükranlarını bildiren Arap asıllı iş adamları var, Suriye asıllı iş adamları var. Onlarla birlikte yeni bir çalışma başlatıyoruz. İlk etapta refakatsiz 500 çocuğun barınmasını sağlayabilmek için bir sistem geliştirmek üzereyiz. Bunu yaptıktan sonra tespit edildikçe Türkiye’de en azından refakatsiz, yani anne ya da baba desteği olmayan çocuk kalmasın diye gayret sarf etmek durumundayız. Aslına bakarsınız bunu sınırın öbür tarafında da yapmayı çok arzu ediyoruz ama ne yazık ki şartlar uygun değil. Onun için kendi ülkemize gelen çocukları koruma altına alabilecek durumdayız şu anda. Bu gün burada toplanmamıza sebep olan arkadaşlarımızın bu güzel çalışmaları Türkiye’deki çocuklara değil, Suriye’deki acı içindeki çocuklara yönelik bir çalışma. Onun için de çok takdire şayan bir çalışma. Benden önce konuşan arkadaşlarımızın da söylediği gibi, biz bu hediyeleşme ile şunu söylüyoruz aslında. Acılarımızı tümüyle dindirmek mümkün değil. Ama sevgili çocuklar, yüzünüze bir anlık bir gülümseme kondurabilirsek, biz kendimizi şimdilik bahtiyar hissedeceğiz. Biz sizin için çalışıyoruz. Sizin için gayret sarf ediyoruz. Sizinle beraberiz. Acılarınızı paylaşıyoruz. Bu cümle için bu tır Suriye’ye gidiyor bugün. Sizinle beraberiz bunu bilin istiyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan İslam, bağış TIR’ına oyuncak paketini yükledi. Bakan İslam’a, İlhan Aydın tarafından hediye takdim edildi. Program sonunda bağış TIR’ı mülteci kamplarının bulunduğu Gaziantep’e doğru hareket ederken, bağışlar Gaziantep Kızılay Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.
(İHA)