BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  GÜNCEL

Kaplan: Ana dilde eğitimin önü açılmalı

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, darbenin yaptığı en büyük ayıplardan birisinin Terörle Mücadele Kanunu, diğerinin ise dil yasağı olduğ...

Abone ol

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, darbenin yaptığı en büyük ayıplardan birisinin Terörle Mücadele Kanunu, diğerinin ise dil yasağı olduğunu ifade ederek, yeni yapılan 40 bin öğretmen atamasında 18 Kürtçe öğretmeninin atanmasını eleştirdi.
Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında 34. yıldönümü nedeniyle 12 Eylül 1980 darbesine değinen Hasip Kaplan, temyizde darbecilere ceza almama yolu açılmaya çalışıldığını savundu. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının kaldırıldığını söyleyen Kaplan, “Vicdanı olan herkesi duyarlılığa davet ediyoruz, yargıçların bu yanlışa ‘dur’ diyeceğine inanıyoruz. Darbeciler anayasalarıyla, yasalarıyla hala iktidardalar” dedi.
Yerel mahkemelerin verdiği takipsizlik kararlarını da eleştiren Kaplan, “Yerel mahkemelerin takipsizlik kararı vermesi, bunlardan bir tanesinin kesinleşmesi konusunda Yargıtay hangi yolu izleyecektir? Bu, olayı zamana yayarak kapatmak demektir” şeklinde konuştu.

"EZİDİLERİN GİDERLERİNİ..."
230 bin kişinin yargılandığı süreçte sakıncalı olarak görevden alınanların sayısının 30 bin olduğunu, bu kişilerin yaşadığı sorunların giderilemediğinin altını çizen Kaplan, “12 Eylül darbesi ile yüzleşmeden, hesaplaşmadan, hukuku değişmeden yeni bir Türkiye mümkün değildir. Terörle Mücadele Kanunu dışında darbenin yaptığı en büyük ayıplardan birisi dil yasağının getirilmesi oldu. Milli Eğitim Bakanı en son 40 bin öğretmeni ataması oldu, 18 Kürtçe öğretmeni atandı. Ana dilde eğitimin önünün açılması gerekiyor, hükümet hala şaşkın, özel okul konusunda ne yapacağını bilmiyor. Bu hakkın kullanılması her yurttaşın talebidir” diye konuştu.
IŞİD’den kaçan binlerce Ezidi’nin Türkiye’ye geldiğini, bu gelen Ezidilerin giderlerini HDP’li ve BDP’li yerel yönetimlerin ve STK’ların karşıladığını söyleyen Kaplan, “Bu konuda Türkiye’de ciddi bir dayanışmanın olmadığını görüyoruz. Örneğin AK Partili bir batılı belediyeden birkaç kamyon yardımın geldiğini görmedik” dedi.
IŞİD konusunda hükümetin safını netleştirmesi gerektiğini kaydeden Kaplan, hükümetin Türkiye için de bir tehdit konusu olan IŞİD konusunda net bir tavır koyması gerektiğini belirtti. Kaplan, Türkiye’nin IŞİD konusunda zarar gören halklarla birlikte olması gerektiğini ifade etti.
PKK’nın bölgede kaymakam atadığı iddiasına da cevap veren Kaplan, “Bu saçmalıkları boş verin, bu saçmalıklar kafasını kuma gömen siyasetçilerin işidir” dedi.
(İHA)