BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,85
ALTIN 2.393,15
HABER /  DÜNYA

Suriye'den IŞİD'in kestiği gazeteci için çarpıcı iddia

Suriye, ABD'li gazeteci James Foley’nin infaz görüntülerinin geçen yıla ait olduğunu iddia etti.

Abone ol

The Telegraph gazetesinin haberine göre, Suriye'nin politika ve medya danışmanı Buseyna Şaban’ın İngiliz yayın kurumu BBC'nin radyosuna yaptığı açıklamalarda, Amerikalı gazeteci James Foley’nin İngiliz aksanlı bir militan tarafından öldürülmesine ait görüntülerin geçen yıla ait olduğunu öne sürdüğü belirtildi.

BM DE BİLİYOR GEÇEN YIL ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ

Şaban'ın, “James Foley şimdi değil geçen yıl öldürüldü. Sadece görüntüleri şimdi yayınladılar. Birleşmiş Milletler'in, Foley'nin bir yıl önce öldürüldüğüyle ilgili bilgisi var” dediği kaydedildi.

Amerikalı gazeteci Foley'nin GlobalPost kuruluşundan patronu Phil Balboni ise Suriye'nin iddialarını kesin bir dille yalanlayarak “Bu tamamen yanlış bir iddia. Elimizdeki birçok dikkate değer değiştirilemeyecek kanıtla çelişiyor” ifadesini kullandı. 

Balboni, James Foley ile geçen aya kadar esir tutulan görgü tanıklarının ifadeleri olduğunu hatırlattı.

ABD'Lİ GAZETECİ FOLEY BÖYLE ÖLDÜRÜLDÜ

TİMES KURMACA DEMİŞTİ 

Times gazetesi de Amerikalı gazeteci James Foley'nin İŞİD militanı tarafından kafası kesilerek öldürülmesine ilişkin 4 dakika 40 saniyelik görüntünün bir kısmının kurmaca olabileceğini ileri sürmüştü.

Times, İngiliz uzmanlar tarafından incelenen görüntülerdeki gözleri ve elleri haricinde bütün vücudu kapalı olan İŞİD militanının Amerikalı gazeteciyi kamera önünde değil, daha sonra öldürmüş olabileceğini iddia etmişti.

KİMLİĞİNİ BELİRLENMEK ÜZERE 

Foley’nin öldürüldüğüne dair herhangi bir şüphe olmadığını belirten gazete, çekim sonrası tekniklerinin yoğun bir biçimde kullanıldığı görüntülerde aynı zamanda çok fazla ışık olduğuna işaret edilmişti.

İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Peter Westmacott da hafta sonu CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, görüntüdeki IŞİD militanının "kimliğini belirlemeye çok yakınız" demişti.