BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den ateşkes açıklaması bekleniyor

Suriye hükümetinin BM temsilcisi Lakdar Brahimi'nin bayram için önerdiği ateşkesi kabul edip etmediği konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.

Abone ol

Suriye hükümetinin BM temsilcisi Lakdar Brahimi'nin bayram için önerdiği ateşkesi kabul edip etmediği konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.

Brahimi dün Suriye hükümetinin ve muhalif grupların çoğunun ateşkese uymayı kabul ettiğini söylemişti.

Fakat Suriye Dışişleri Bakanlığı son açıklamasında, önerilen planı incelemeyi sürdürdüklerini kaydetti.

Diğer yandan 2011 yılının Mart ayında Beşar Esad yönetimine karşı ayaklanmanın başladığı Suriye'de ateşkes önerisine karşın şiddetli çatışmaların da devam ettiği haberleri geliyor.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi, Suriye'nin bayramda ilan edilecek bir ateşkese uymayı kabul ettiğini söylemişti.

Kahire'de dün gazetecilere yaptığı açıklamada Brahimi, muhalif grupların çoğunluğunun da ateşkese uyacakları beyanında bulunduğunu belirtmişti.

BM elçisi Suriye'de Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı süresince uygulanacak ateşkesi "daha uzun ve etkili bir ateşkesin tartışılması" için başlangıç zemini olarak kullanmayı umduğunu söyledi.

Cezayirli diplomat bir süredir ateşkes için Suriye krizine ilgili ülkelerde ve Şam'da temaslarla bulunuyordu.

Muhalif Özgür Suriye Ordusu lideri General Mustafa el Şeyh dün Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "Rejim ateşkese uyacağını söylese de buna inanmak imkânsız" demiş ve Suriye hükümetini "daha önce de çok yalan söylemek"le suçlamıştı.

Ana muhalefet koalisyonu Suriye Ulusal Konseyi lideri Abdulbasel Sayda ise AP haber ajansına yaptığı açıklamada ateşkes konusunda fazla ümitli olmadığını belirterek "Bu rejime güvenmiyoruz, çünkü bir şey söylüyor, uygulamaya gelince başka bir şey yapıyor." dedi.

Daha önceki BM elçisi Kofi Annan'ın Nisan ayında girişimde bulunduğu ateşkes görüşmeleri kısa sürede sonuçsuz kalmış ve çatışmalar şiddetlenmişti.

Savaş suçları araştırılacak

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun yeni genişletilmiş ekibi Cenevre'de buluşarak Suriye Devlet Başkan Beşar Esad'la görüşmeyi talep ettiklerini ve kendilerine bir randevu verilmesini beklediklerini açıkladılar.

Komisyona yakında katılan eski BM savaş suçları mahkemesi savcısı Carla del Ponte, Suriye'de savaş ve insanlık suçlarını araştıracağını söyledi.

Del Ponte, "Öncelikli görevim soruşturmayı yürütmek ve bu tür suçlara karışan üst düzeyli siyasetçi ve askerleri belirlemek" diye konuştu.

Eski savcı bu çalışmanın sonuçlarını daha sonra BM Güvenlik Konseyi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yollaması gerekeceğini de söyledi.

Suriyeli muhalif gruplar Devlet Başkanı Esad'a karşı ayaklanmada birbuçuk yıl içinde 30 bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre ise bu süre içinde can kaybı 20 bin civarında.