BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.385,77
HABER /  DÜNYA

Suriye tankları sınıra dayandı!

Bayramda ateşkes yapılacağı bildirilen Suriye’de, çatışmalar durmak bilmiyor.

Abone ol

İç karışıklığın sürdüğü ve bayramda ateşkes yapılacağı bildirilen Suriye’de, çatışmalar durmak bilmiyor. Muhalifler, gece boyu yoğun şiddetli çatışmaların ardından ele geçirdiği Suriye ordusuna ait 2 tankı, Akçakale’nin karşısında bulunan Telebyad ilçesindeki Gümrük Müdürlüğü bahçesine getirdi. Muhalifler ele geçirdikleri tankları ’bayram hediyesi’ olarak yorumlarken, Suriye’de çatışmaların yer yer devam ettiği öğrenildi.

Akçakale’ye birkaç yüz metre mesafedeki Rakka’nın Telebyad ilçesinde kontrolü ele geçiren Özgür Suriye Ordusu üyesi muhalifler, dün gece Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıktaki Gentariye Bölgesi’nde ordu birlikleri ile çatışmaya girdi. Sabaha kadar süren çatışmalar sonunda 9 Suriye askeri yaşamını yitirdi, çok sayıda asker ve muhalif yaralandı. Çatışma sonunda muhalifler Suriye ordusuna ait 2 tank ile çok sayıda silah ve mühimmata el koydu.

TANKLAR TÜRKİYE SINIRINDA

Çatışmalarda yaralanan muhalifler tel örgülerden geçirilerek getirildikleri Akçakale’de tedavi edilirken, durumu ağır olanlar Şanlıurfa’ya sevk edildi. Bu arada muhaliflerin çatışmalar sonunda ele geçirdiği 2 tank ise, Özgür Suriye Ordusu üyelerince geçen ay ele geçirilen Akçakale’ye birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Telebyad Gümrük Müdürlüğü alanına getirildi. Tankların önünde gazetecilere zafer işareti yaparak açıklama yapan muhalifler, "Bu tanklar bizim için bayram hediyesi oldu" dedi.

Uluslararası kamuoyunda bayramda ateşkes kararı alındığına dair yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ileri süren muhalifler, ülkenin iç kesimlerinde yer yer şiddetli çatışmaların sürdüğünü iddia etti.

SINIRDA KORKULU BAYRAM

SURİYE’de devam eden iç çatışmalara her iki tarafın da Kurban Bayramı boyunca ara vereceği iddialarına rağmen, İdlip ve Harim kentlerinde dün gece geç saatlere kadar süren iç çatışmalarda yaralanarak Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne getirilen 9 yaralıdan 1’i kurtarılamadı.

Suriye Ordusu ve bazı muhalif grupların kurban bayramında ateşkes yapacakları açıklamalarına rağmen çatışmalar, gece geç saatlere kadar sürdü. Reyhanlı İlçesi’nin karşısındaki Harim Kasabası’nda da süren ve Türkiye tarafından duyulabilen çatışmalarda yaralanan 9 kişi, yakınları tarafından Beşaslan Köyü sınır tellerinden Türkiye’ye getirildi. Burada Türk askerleri tarafından karşılanan yaralılar çağrılan ambulanslarla Reyhanlı ve Antakya Devlet Hastanelerine kaldırıldı. Ancak yaralılardan 16 yaşındaki bir erkek çocuğu yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

BAYRAMA SINIRDA GİRDİLER

Suriye’de yaşadıkları bölgelerdeki çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırına kadar gelen ve sayılarının 7 bini bulduğu bildirilen Suriyeliler, bayrama kurdukları çadırlarda girdi.

Reyhanlı İlçesi’nin karşısındaki alanlarda bulunan Suriyeliler, zor şartlara rağmen beklemeye devam ediyor. Türkiye’ye alınmak için beklediğini söyleyen Suriyeliler, "Kurban Bayramı’nı sınırın diğer tarafında çadırlarda geçiriyoruz. Bir çoğumuz ailemizin bazılarını, bir bölümümüz evlerimizi ve tarla bahçelerimizi bırakıp geldik. Tek temennimiz Suriye’de savaşın sona ermesi. Özellikle Kurban Bayramı’nı evimizden ve yakınlarımızdan uzakta geçirmenin üzüntüsü içerisindeyiz" diye konuşuyor.