BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Suriyede vize kalktı sorun çıktı

Suriye’den gelen sözde hediye kumaşların vergisiz olması nedeniyle ucuza satışı Şanlıurfa, Kilis ve Hataylı tüccarların tepkisine neden oldu.

Abone ol

Suriye’den gelen sözde hediye kumaşların vergisiz olması nedeniyle ucuza satışı Şanlıurfa, Kilis ve Hataylı tüccarların tepkisine neden oldu.

Şanlıurfa’nın Akçakale; Kilis Öncüpınar ve Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısından, ‘turist’ olarak giren Suriyeli tüccarlar, ‘hediye’ adı altında yanlarında getirdikleri kumaşlarla yerli piyasanın alt üst olmasına neden oldu.

‘Hediyelik eşya’adı altında her seferinde 400 metre kumaş getiren Suriyeli tüccarlar, bunları ucuz fiyattan satınca üç ilde yerli esnafın işleri bozuldu. Yerli esnaf, bir metre kumaş için 1 dolar 40 cent vergi öderken, Suriyeliler’in 400 metre kumaşa 10 ila 15 lira ödemesinin haksız rekabet yarattığına dikkat çekilerek durumun düzeltilmesi istendi.

Sınır getirilsin

Şanlıurfa Manifaturacılar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Halil Beyaz, kendilerinin hediye getirilmesine karşı olmadıklarını ancak ‘hediye’ adı altında kaçak kumaş getirilerek, haksız rekabet yaratıldığına dikkat çekti. Bazen tırların gizli bölmelerinde kumaş getirildiğini belirten Beyaz, hediye kumaş miktarının en fazla 10 metre ile sınırlandırılmasını istedi.

Üyelerinden gelen bu tepki üzerine Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ise konuyu Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’na aktardı. Ertekin, hediye adı altında getirilen kumaşların, haksız kazanca ve kumaş ithalatıyla iştigal eden firmaların mağduriyetine neden olduğunu belirterek, kaçak tekstilin gümrük kapılarında engellenmesini istedi.