BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,72
ALTIN 2.432,57
HABER /  DÜNYA

Suriye'de Perşembeyi sel aldı!

Operasyonun perşembe günü başlayabileceği sinyali verilirken Türkiye'den sürece dair farklı bir yorum geldi.

Abone ol

İNTERNET HABER (ÖZEL İÇERİK) - Suriye’ye yönelik operasyonun ayrıntıları belirginleşiyor.  NBC televizyonuna konuşan Amerikan Askeri Kaynakları, 3 gün sürecek “sınırlı” operasyonun, Esed rejimine bir mesaj vermeyi amaçladığını açıkladı. Operasyonun perşembe günü başlayabileceği sinyali verilirken Türkiye'den sürece dair farklı bir yorum geldi.

Stratejist Mesut Ülker, Habertürk'te katıldığı canlı yayında süreci, operasyonu, Türkiye'ye etkilerini yorumladı.

Türkiye'nin Suriye operasyonu için muharip güç vermeyeceğini ancak buna rağmen Suriye'den bir dizi saldırı ile karşılabileceğini ileri süren Ülker, Perşembe gününün ise İran ve Rusya yüzünden operasyon tarihi olamayacağını söyledi. 

İşte Ülker'in yorumlarından çarpıcı satırbaşları:

SURİYE İÇİN PERŞEMBEYİ SEL ALDI

Perşembe'yi sel aldı. Yüksek gerilimli bir süreç bu. Perşembe dendi ama artık o değişti. Operasyonlar devam edecek diyor Esed rejimi. Ama Rusya ve İran'ın tavır ve davranışları  operasyona yön verecektir. İsrail de çıkarlarını takip ediyor. Kendi bekaası adına süreci değerlendiriyor.

RUSYA VE İRAN'IN TAVRI BELİRLEYİCİ OLACAK

Rusya her ne kadar çekimser kalırız diyorsa da koalisyon güçleri ve bölgedeki muhtemel girişimler yüzünden sürece müdahil olacaktır. İran'ın 4.000 milisini Suriye'ye yolladığınız biliyoruz. bu sayı 40 bin'e kadar çıkmış olabilir.

TÜRKİYE MUHARİP GÜÇ OLMAYACAKTIR

Koalisyon güçleri saldırı sonrası evlerine dönecek. Biz burada kalacağız. Bunu Türkiye kalıcı hale getirmeye çalışıyor. Bölge üzerinde yumuşak güç kullanımını planlıyordu. Bunun zarar görmesi riski var. Türkiye muharip güç olarak rol almayacaktır.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE SALDIRI OLABİLİR

Suriye yönetiminin kontrol altında olduğunu söyleyemeyiz. Bazı saldırılar olabilir Türkiye'ye. Malatya'daki NATO patriot üssü bunu engelleyecektir. Türkiye'nin durumu hassas ve kritik. Dış politikanın bu kırılgan günlerinde iç politika tek ses olmalı.

PYD RAHAT DURMAYACAKTIR

Bu mesele sadece Suriye operasyonu ile değil, hemen arkadsından çözüm sürecinin olumlu tamamlanması için de geçerli. PYD'nin rahat dırmayacağı söylenebilir. PKK'nın tehdit vari sözlerinin arkasında bu süreç var. 1 Eylül tarihi verilmesi çok sıkıntılı.

ÇÖZÜM SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Zaten bu operasyonun en önemi etkilerinden biri çözüm sürecine yapacağı olumlsuz etki olabilir. Ekonomik yansımaları, enerji fiyatları etkilenebilir. Ama uluslararası aktrörler Türkiye'yi yalnız bırakmaz.



Suriye’ye operasyon ne zaman?

Suriye'ye düzenlenmesi planlanan operasyonun günü bile belli olmaya başladı.