BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.440,68
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de 'cenaze törenine ateş açıldı'

Beşar Esad muhalifleri, kuzey batıdaki Han Şeyhun kentinde bir cenaze töreni sırasında hükümet karşıtı gösteri düzenleyenlerin üzerine açılan ateş sonucu en az 20 kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Abone ol

Suriyeli aktivistler, kuzey batıda İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun kentinde, BM gözlemcilerinin düzenlediği ziyaret sırasında, bir cenaze töreni üzerine ateş açan güvenlik güçlerinin en az 20 kişinin ölümüne neden olduğunu iddia ediyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin salı günü meydana geldiğini söylediği olay bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Örgüt, saldırı hakkında uluslararası soruşturma açılmasını istediğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler ise, kentte meydana gelen bir patlamada, BM gözlemcilerini taşıyan araçlardan üçünün hasar gördüğünü, fakat kimsenin yaralanmadığını açıkladı.

Suriye'de BM'nin arabuluculuğuyla geçen ay ilan edilen ateşkese rağmen, şiddet olayları dinmiyor.

Suriye hükümeti konuyla ilgili bir yorumda bulunmadı.

Barış planını taraflara sunan uluslararası elçi Kofi Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, BM konvoyunu taşıyan araçların yol kenarına yerleştirilmiş bir patlayıcı tarafından hedef alındığını ve gözlemcilerin tahliye edilmesi için Suriye'deki BM misyonunun bölgeye bir ekip gönderdiğini açıkladı.

Yedi kişiden oluşan gözlemci konvoyu, Han Şeyhun'a Esad muhaliflerinin bir cenaze töreninde düzenlediği gösteriyi izlemek üzere gitmişti.

BM gözlemcileri pazartesi günü de Rastan kentinde yoğun ateş arasında kalmış ve Deraa kentinde bir başka BM ekibinin aracı patlama sonucu hasar görmüştü.

BBC'nin Türkiye'de bulunan muhabiri Jonathan Head, ateşkese rağmen şiddetin giderek tırmandığını ve bir süre sonra BM gözlemcilerinin Suriye'den geri çekilmesini gerektirecek düzeye çıkabileceğini söylüyor.