BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de ateşkese uyuluyor

Suriye'de hükümet güçleri ile isyancılar arasında ilan edilen BM destekli ateşkese genel olarak uyulduğu bildiriliyor. Ancak iki taraf da yer yer saldırıların devam ettiğini duyurdu.

Abone ol

Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalardan sonra sabah saatlerinde yürürlüğe giren ateşkese genel olarak uyulurken iki taraf da ihlal şikayetinde bulundu.

Suriye Devlet Televizyonu, Halep'te yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlatılması sonucu bir kişinin öldüğünü, 24 kişinin yaralandığını duyurdu.

Muhalif güçler de, İdlib ve Hama'da üç kişinin öldürüldüğünü ve bu kentlerden askeri birliklerin önemli ölçüde çekildiğine dair bir işaret olmadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye hükümetinin verdiği sözü tutması gerektiğini söyledi.

Ban, ateşkesin çok "kırılgan" olduğunu belirtti, Suriye'nin kargaşa ortamına sürüklenmesini önlemek için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesinin şart olduğunu vurguladı.

Gözlemci heyeti

Genel Sekreter Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında "Dünya gelişmeleri izliyor. Ancak Suriye hükümetinin daha önce verdiği sözleri tutmaması nedeniyle biraz şüpheyle izliyor" dedi.

Ban, Suriye en kısa zamanda bir gözlemci heyeti göndereceklerini de kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Suriye hükümetini ateşkese uyması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki liderin Suriye'de "acımasızca gerçekleştirilen saldırıları" durdurmak için BM Güvenlik Konseyi nezdindeki girişimler dahil çabalarını yoğunlaştıracakları belirtildi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi olarak ateşkese aracılık eden Kofi Annan, silahların susmasını "cesaret verici" bir gelişme olarak niteledi ve bunun sürmesini umduğunu söyledi.

Annan, "Tarafların altı maddeli barış planının hayata geçirilmesine dair yükümlülükleri var. Bunlara hem askeri yükümlülükler, hem de siyasi sürece geçilmesine dair taahhütler de dahil" diye konuştu.

Bu konuda görüşlerinizi paylaşmak için tıklayın