BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.413,34
HABER /  POLİTİKA

Suriye Türkiye'yi adım adım izliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Millete Hizmet Yolunda Konuşması’nda Mayıs ayındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan "Millete Hizmet Yolunda" konuşmasında Türkiye’nin Suriye rejimini reformlarını derhal yapması konusunda uyardığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, 'Ne yazık ki, bu tavsiyelerimiz dikkate alınmamış, bize defalarca söz verilmiş, ama bu sözler tutulmamış, sonucunda da Suriye’de işte bu kanlı süreç başlamıştır' dedi.

Reyhanlı saldırısı hakkında da konuşan Erdoğan, "Türkiye aleyhine nasıl çalıştıklarını, Reyhanlı saldırılarıyla nasıl irtibatlı olduklarını da tespit ettik" sözleriyle Esad yönetimine yüklendi.

Suriyeli muhaliflere yönelik eleştirilere yanıt veren Erdoğan, “Suriye’de, zalim ve katil rejime karşı hak mücadelesi veren hareketleri terörist olarak tanımlayanların, Esed’le, Suriye içindeki bir takım karanlık şahıslarla, Hatay’daki bir takım karanlık çetelerle nasıl işbirliği içinde olduklarını, nasıl irtibat kurduklarını, Türkiye düşmanlarıyla işbirliği yapıp, Türkiye aleyhine nasıl çalıştıklarını, Reyhanlı saldırılarıyla nasıl irtibatlı olduklarını da tespit ettik' şeklinde konuştu.

SÖZLER TUTULMADI

Suriye meselesinin ortaya çıkışında Türkiye’nin hiçbir dahlinin olmadığını söyleyen Erdoğan, “Türkiye, Suriye rejimini, Suriye Devlet Başkanını, çok samimi şekilde uyarmış, gelen tehlikeden haberdar etmiş, reformlarını derhal yapması konusunda tavsiyelerini iletmiştir. Ne yazık ki, bu tavsiyelerimiz dikkate alınmamış, bize defalarca söz verilmiş, ama bu sözler tutulmamış, sonucunda da Suriye’de işte bu kanlı süreç başlamıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Suriye meselesine kayıtsız kalmak gibi bir imkânı olmadığının altını çizen Erdoğan, “Yaklaşık 910 kilometreyi bulan bir sınıra sahip olduğumuz Suriye’de olaylar yaşanırken, akrabalık bağlarımızın olduğu Suriye ile bu olaylar yaşandığı süreçte Türkiye’nin bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Sınırlarımıza insanlar akın ederken, yanı başımızda bebekler, çocuklar katledilirken, kadınlar katledilirken, masum Müslüman kadınlara tecavüz edilirken, Türkiye’nin hiçbir şey olmuyor gibi davranması asla mümkün değildir"dedi.

TÜRKİYE ALEYHİNE ÇALIŞIYORLAR

Suriyeli muhaliflere yönelik eleştirilere yanıt veren Erdoğan, “Suriye’de, zalim ve katil rejime karşı hak mücadelesi veren hareketleri terörist olarak tanımlayanların, Esed’le, Suriye içindeki bir takım karanlık şahıslarla, Hatay’daki bir takım karanlık çetelerle nasıl işbirliği içinde olduklarını, nasıl irtibat kurduklarını, Türkiye düşmanlarıyla işbirliği yapıp, Türkiye aleyhine nasıl çalıştıklarını, Reyhanlı saldırılarıyla nasıl irtibatlı olduklarını da tespit ettik" şeklinde konuştu.

11 Mayıs’ta Reyhanlı’da meydana gelen saldırıları hatırlatan Erdoğan “Gerek Reyhanlı, gerek Hatay, bu saldırıyı büyük bir metanetle, büyük bir sabır ve dirayetle karşılamış durumdalar" dedi.

ABD ZİYARETİ

Her ayın sonunda, o ayın önemli gelişmelerinin yanı sıra ay içindeki temaslarını değerlendiren de Erdoğan konuşmasında 14-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ABD seyahatine de değindi. ABD temaslarının son derece başarılı, son derece verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “ABD Başkanı Obama ile Suriye başta olmak üzere Orta Doğu’daki sorunlar, Irak, Ortadoğu barış süreci, Kıbrıs, Somali dâhil Afrika’daki meseleler, terörle mücadele, küresel ekonomik sorunlar hakkında görüş teatisi ve karşılıklı istişare imkânı bulduk" dedi.

Mayıs ayı içindeki ekonomik gelişmelere ve yatırımlara da değinen Erdoğan , IMF’e olan 400 milyon dolarlık borcun tamamlandığını vurgulayarak “Bize devredilen diğer tüm borçlar, diğer tüm yükler gibi, IMF borcunu da kararlı bir şekilde, istikrarlı bir şekilde ödedik" şeklinde konuştu.

Çözüm Süreci’ne de değinen Başbakan, takvimin hiçbir aksaklık olmadan ilerlediğini söyleyerek “Akil İnsanlar Heyeti adını verdiğimiz heyet, 7 coğrafi bölgemizde, 81 vilayetimizde çok güzel, çok başarılı çalışmalar yaptılar. Heyet, 2 aylık çalışma sonunda raporunu hazırlayacak ve bunu görüşeceğiz" diye konuştu.