BIST 9.580
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.476,74
HABER /  GÜNCEL

Suriye sınırında 1 asker şehit oldu

HATAY'ın Yayladağı ilçesinde insan kaçakçılarına müdahale eden bir asker, yaşanan boğuşma sırasında boynu kesilerek şehit oldu.

Abone ol

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yayladağı ilçesi Güveççi Mahallesi'nde dün akşam insan kaçakçılarına müdahale sırasında bir askerin şehit olmasıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını, askere ait silahın da bulunduğunu bildirdi.

Yayladağı İlçesi’nin Suriye sınırındaki Güveççi Mahallesi’nde devriye gezen askerler dün akşam sınırdaki duvardan atlayarak Türkiye’ye geçmeye çalışan insan kaçakçılarına müdahale etmeye çalıştı. İnsan kaçakçıları ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Arbede sırasında bir asker bıçaklandı. İnsan kaçakçıları gece karanlığında kaçarken, ağır yaralanan asker kurtarılamayarak şehit düştü.

DENİZLİ'YE ŞEHİT ACISI

HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nde kaçakçılar tarafından şehit edilen 23 yaşındaki Uzman Çavuş Mustafa Uygun'un Denizli'nin Pamukkale İlçesi'ndeki babaevine ateş düştü.

Kilis'te dün akşam bıçaklanarak şehit edilen Uzman Çavuş Mustafa Uygun'un Denizli'deki evine acı haber tez ulaştı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri, şehidin evine bugün saat 00.30 sıralarında gelerek, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde işçi olarak çalışan baba Cevdet Uygun ve ev kadını anne Kezban Uygun'a şehidin haberini verdi. Pamukkale İlçesi'ne bağlı Pamukkale Mahallesi'ndeki şehit evine Türk bayrağı asıldı. Hatice ve Merve Uygun'un ağabeyi olan şehit uzman çavuş Mustafa Uygun'un baba ocağına sabahın ilk saatlerinden itibaren taziye ziyaretleri başladı. Şehidin cenazesi bugün öğle saatlerinde askeri uçakla Çardak Havalimanı'na getirilecek. Cenazenin ikindi namazının ardından Pamukkale Mahallesi'nde toprağa verilmesi bekleniyor.

2 AY ÖNCE NİŞANLANMIŞTI

Daha önce Pamukkale'de garsonluk yaptığı belirtilen Mustafa Uygun'un, yaklaşık 2 ay önce nişanlandığı ve 6 aydır sözleşmeli uzman çavuş olarak görev yaptığı bildirildi.

HATAY VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Hatay Valisi Topaca, Valilikte İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam acı bir olay yaşandığını, sözleşmeli onbaşı Mustafa Uygun'un (22) şehit olduğunu anımsattı.

Olayın 19.15 civarında, Güveççi Hudut Karakolu'nun yakın bir noktasında meydana geldiğini aktaran Topaca, şunları kaydetti:

''Askerimizin, kaçak sınır geçişi yapmak isteyenlere müdahale ederken ormanlık ve çalılık alanda şehit edildiği anlaşıldı. Olayın hemen arkasından konunun araştırılmasıyla ilgili adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Birtakım tedbirler de almak suretiyle faillerin bulunması için arama tarama faaliyetleri başlatıldı. Olayın aslının insan ticareti yapanlar vasıtasıyla işlenen bir cinayet olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü o bölge gerek Suriye gerek Türkiye tarafında bu tür faaliyetleri yapmak isteyen çok sayıda kişinin olduğu bir bölgedir. Aldığımız tedbirler vardı."

Topaca, kentin Suriye ile 276 kilometre sınırı bulunduğunu, bunun bir kısmına duvar yapıldığını hatırlatarak, "Duvar olmayan yerlerden veya duvarlara merdiven dayayarak atlamaya çalışan çok sayıda insan var. Ortalama günlük yakalanan bin, bin 500 kişiye kadar da çıkıyor. Her gün ortalama 500 kişi civarında yakalanıyor. Tabii bu kadar geniş sınır içerisinde ormanlık alanlardan da zaman zaman boşluklardan yararlanarak Türkiye tarafına geçişler var. Geçişler insan ticareti yoluyla oluyor. Suriye tarafında bu işi organize eden bir ekip var. Onları da takip ediyoruz. Onlara destek olan Türkiye tarafından da bazı kişilerin olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

SİLAH ARAZİDE BULUNDU

Yaşanan olayın bununla bağlantılı olduğunu ifade eden Topaca, "Dün akşamdan beri yapılan çalışmalarda, olayla ilgili olduğunu düşündüğümüz 4 kişi gözaltında, sorguları devam ediyor. Askerimizin silahını da alıp gitmişlerdi. Sabahki arazi aramasında silah bulundu. Onun bulunması önemli bir delil olacaktır. Bütün boyutlarıyla konu inceleniyor'' bilgisini verdi.

KAÇAK YOLLARDAN SINIRI GEÇENLERE BİLET VERİLMEYECEK

Topaca, jandarma ve emniyet ortak bir çalışma yaptıklarını, kısa süre içerisinde olayın aydınlatılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Kaçak insan geçişleriyle ilgili çok yoğun tedbirler aldıklarını belirten Topaca, ''Bu yönde bir tepkinin olacağı konusunda sosyal medyada askerimizi kötüleyen, askerin oradan gelenlere sert muamelede bulunduğunu, taciz ettiğini, gerçek dışı beyanlarla askerimizin hareket alanını kısıtlayacak şekilde yayın yapanlar vardı. Bunları da bu insan tacirlerinin kasıtlı bir şekilde yaptığını biliyoruz. Çünkü bunu değişik ortamlarda sözlü olarak da arkadaşlarımıza dile getiriyorlardı" dedi.

Topaca, insan tacirlerinin, askerlerin çalışma aşkını kıracak, onları görev yapamaz hale getirecek beyan ve yayınlarının dikkate alınmamasını istedi. Basın kuruluşlarının da sorumlu davranması gerektiğini vurgulayan Topaca, "Kamu düzeninin sağlanması anlamında, bunlar önemli şeylerdir. Askerimizin, polisimizin moralini bozacak, onları töhmet altında bırakacak şekilde, olmayan şeyleri olmuş gibi göstererek, askerimizin, polisimizin kişisel sayfalarından fotoğraflarını indirmek suretiyle altına da birşeyler yazarak sosyal medyada dağıtmak ve iftira atmak suçtur. Onların da takibini yapıyoruz'' diye konuştu.

Kaçak yollardan sınırı geçen mültecilere, son aldıkları kararla otogardan bilet verilmeyeceğine dikkati çeken Topaca, bu kişilerin sınır dışı edileceğini söyledi.

İzinli ve devletin öngördüğü şekilde mülteci ve misafir statüsü dışında gelenlere toleranslı davranmanın mümkün olmadığının altını çizen Topaca, şöyle konuştu:

''O yönde aldığımız tedbirler devam edecek. Bu olayın gerçekleştiği Güveççi, Görentaş gibi o civardaki köylerimizde yasa dışı şekilde ikamet eden yabancı uyruklu kişileri de oradan tahliye ediyoruz. Çünkü oralar birinci veya ikinci derece askeri yasak bölgedir. Oralarda yabancı uyruklu kişilerin olması da söz konusu değildir. Oralarda onların bulunmasına, yaşamasına, toplanmasına izin vermiyorduk. O köylerin içinde de kiralık veya değişik şekilde kalanlara da izin vermeyeceğiz. Kartları varsa, kimlik kayıtları yapılmışsa biz onları kardeşimiz olarak kabul ediyoruz. Bir şekilde keyfi bir seyahat değil bu. Karşıdaki çatışmalardan ve insani sebeplerden dolayı bize sığındıkları için yasal yollardan sığınanları ülkemizin değişik yerlerindeki kamplara gönderme faaliyetleri devam edecektir.''