BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  DÜNYA

Suriye savaşı bitiyor mu? Astana zirvesinden sızan bildiri

ASTANA zirvesi başlarken Suriye konusunda hazırlanan ortak bildiri basına yansıdı. Suriye bildirisinde tüm gruplara IŞİD ve Fetih El Şam'dan ayrılma çağrısı yapıldı.

Abone ol

Suriye’de yaklaşık 6 yıldır devam eden iç savaşı sona erdirme yolundaki müzakereler için taraflar Kazakistan'ın başkentinde bir araya geldi. Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle düzenlenen Suriye barış görüşmelerine ABD gözlemci ile katılıyor. 

Zirvenin öncelikli amacı ülke genelinde kapsamlı bir ateşkes... İki gün sürecek zirvenin üzerinde hâlâ müzakere edilen sonuç bildirgesi taslağına göre, ateşkesin kapsamlı bir şekilde uygulanması ve gözetilmesi için üçlü bir mekanizma kurulacak. Basına sızan bildirgeye göre garantör ülkeler IŞİD’i ve Nusra Cephesi’ni diğer gruplardan ayırmak istiyor. Bu bildirge henüz müzakere aşamasında ve kesinleşmiş değil.

İLK KEZ YÜZYÜZE VE AYNI MASADA
Astana görüşmelerinde, Suriye hükümeti ve silahlı muhalifler ilk kez aynı masada oturuyor. Daha önceki Suriye barış görüşmelerde taraflar yüz yüze değil, aracılar üzerinden yapılan mekik diplomasisi yöntemiyle iletişim kurmuştu. Görüşmelerin yüz yüze devam edip etmeyeceğiyse kesin değil. Zira Reuters'e konuşan muhalif bir kaynak, hükümet yetkilileri ile doğrudan görüşmek gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Caferi: Muhalifler engellemek istiyor

Rejimi temsil eden heyetin başkanı Beşşar Caferi, muhaliflerin Astana görüşmelerini engellemek istediğini öne sürdü. Astana’daki ilk kapalı oturumdan sonra açıklama yapan Caferi, muhalif grupları "terörist" olarak nitelendirdi. "Bu terörist grupları yöneten taraflar, Astan görüşmelerini engellemek istiyor" iddiasında bulunan Caferi, gerçek görüşmelerin henüz başlamadığını söyledi.

"Görüşmelere henüz başlamadık. Sadece resmi konuşmaların okunduğu sabah oturumunu tamamladık. Ancak gerçek toplantılar henüz başlamadı. Henüz yolun başındayız. Görüşmelerin gündeminin netleşmesini bekliyoruz. Çünkü bu gündem henüz hazır değil."

CENEVRE YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Daha önceki Suriye müzakerelerinin aksine Suriyeli muhalifleri, siyasi kanadı değil askeri kanadın temsil ettiği Astana görüşmeleri, Cenevre’de Şubat ayında düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmeleri yolunda da önemli bir adım olacak.

Suriye genelinde kapsamlı bir ateşkesi konsolide etmeye odaklanan Astana görüşmeleri başarılı olursa Cenevre görüşmelerinde siyasi geçiş konusunda ilerleme sağlama ihtimali güçlenecek.