BIST 10.315
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.453,63
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Humus'tan çekildi, 3 köye girdi

Suriye ordusunun Humus şehrinden ayrılması, Başbakan Erdoğan tarafından 'siyasi girişimlerin sonuç vermesi' olarak değerlendirdi. Bu arada Suriye askerlerinin Türkiye sınırına yakın 3 köye girdiği bildirildi.

Abone ol

Suriye'nin Humus şehrinde ordu ve protestocular arasında bir haftadır süren çatışmalar, Suriye ordusunun şehirden çekilmesiyle sona erdi.

Suriyeli yetkililerle şehre ulaşan BBC muhabiri, Humus'taki barikat ve askeri kontrol noktalarının terkedilmiş olduğunu belirtti.

BBC muhabiri ayrıca Türkiye sanırına yakın İdlin bölgesindeki askeri araçların da tahliye edildiğini ancak sınıra 30 kilometre uzaklıkta bulunan Taftanaz, Sermin ve Binniş köylerine girildiğini ve operasyonda hayatını kaybeden kişiler olduğunu belirtti.

"Siyasi girişimler sonuç verdi"

Suriye ordusunun Humus'tan çekilmesi başbakan Tayyip Erdoğan tarafından "siyasi girişimlerin sonuç vermesi" olarak değerlendirildi.

Başbakan Erdoğan bugün AKP meclis grubunda yaptığı konuşmada "Humus'a giden büyükelçimiz tankların çekilmeye başladığını söyledi" dedi.

Suriye ordusunun Humus'tan çekilmesinin diplomatik girişimin olumlu netice vermesini göstermesi bakımından çok önemli olduğunu söyleyen başbakan Erdoğan, "10-15 günlük süre içerisinde bunlar gerçekleşsin ve Suriye'de artık reforma dönük adımlar atılsın" dedi.

Suriyeli insan hakları örgütleri Humus ve Deir Ez-Zur'deki operasyonlar esnasında onlarca sivilin öldüğünü söylüyorlar.

Davutoğlu-Esad görüşmesi

Bugünkü gelişme dün Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile dış işleri bakanı Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmenin ardından yaşandı.

Görüşme ardından, Esad ülkesindeki ''terörist grupların'' peşini bırakmayacağını söylemiş, Davutoğlu ise ''somut adımları ele aldık ve ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz" demişti.

Davutoğlu ayrıca, Suriye güvenlik güçlerinin kabul edilemez yöntemlere başvurduğunu kaydetmişti.

Görüşme sürerken Suriye ordusuna ait tanklar Türkiye sınırına yakın Binniş kasabasına operasyon düzenlemişti.

Davutoğlu'nun Şam ziyaretinden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'deki gelişmeler karşısında ''sabrının taştığını'' açıklamıştı.

ABD: Maddi yaptırımlar gündemde

Öte yandan ABD'nin Suriye'de Esad yönetimini hedefleyen yeni yaptırımlar planladığı bildiriliyor.

Amerikalı bir yetkili, ''Esad rejimine kritik destek sağlayan mali ve ticari altyapının önemli unsurlarının'' yaptırımlarla hedefleneceğini söyledi.

Suriye'de mart ortasında başlayan ayaklanmalarda toplam 1700'ü aşkın sivilin can verdiği düşünülüyor.