BIST 10.219
DOLAR 32,19
EURO 34,71
ALTIN 2.447,74
HABER /  GÜNCEL

Finans piyasalarında Fransa endişesi

Fransa'nın kredi notunun düşürülebileceği söylentileri Avrupa ve ABD borsalarında düşüş eğiliminin hakim olmasına yol açtı.

Abone ol

Fransa'nın kredi notunun düşürüleceği yönündeki söylentiler, Avrupa borsalarına sabah saatlerde hakim olan olumlu havayı dağattı, hisse senetlerinin ciddi değer kaybı yaşamasına yol açtı.

En büyük düşüş bankalarının hisse senetlerinde gözlemlenirken, Fransız bankası Societe General hisseleri gün içinde yüzde yirmilere varan gerileme yaşadı.

Gelişmeler üzerine Fransız cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tatili yarıda keserek Paris'e döndü.

Sarkozy'nin ekonomik toparlanmayı sağlayacak bütçe kesintilerini masaya yatıracağı öğrenildi.

Öğle saatlerinden itibaren hakim olan düşüş eğilimi Avrupa'daki tüm borsalarda gözlendi.

Fransız Cac hisse senedi endeksi yüzde 5.5 düşüşle kaparken, Londra FTSE endeksi yüzde 3, Frankfurt Dax endeksi ise yüzde 5.5 değer kaybıyla kapandı.

Bu arada İstanbul Menkul Kiymetler Borsası da günü yüzde 5 kayıpla tamamladı.

Avrupa borsalarındaki olumsuz hava, Amerikan borsalarının sabah seanslarına da yansıdı.

New York Nasdaq borsası yüzde 3.1, Wall Street Dow Jones borsası ise yüzde 4 kayıpla güne başladılar.

Borsalar olumlu açılmıştı

Dün ABD Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını iki yıl boyunca arttırmayacağı açıklamasının ardından New York borsası son iki yıldaki en yüksek değer artışını kaydetmiş, olumlu hava Asya borsalarına da yansımıştı.

Tokyo borsasında Nikkei endeksi yüzde 1 artarken, Hong Kong' borsasında Hang Seng endeksi yüzde 2.7 değer kazandı. Fakat Güney Kore'nin Kospi endeksindeki artış yüzde 0.3'le sınırlı kaldı.

Olumlu eğilim Avrupa borsalarının da güne yükselerek başlamasını doğurmuştu.

Büyüme kaygısı halen geçerli

Uzmanlar, piyasaların ekonomik büyüme konusundaki kaygılarının ortadan kalkmadığına ve borsalardaki dalgalanmanın sürebileceğine dikkat çekiyor.

ABD Merkez Bankası'nın en az 2013'e kadar faiz hadlerini olduğu gibi tutma kararının piyasalara aşıladığı iyimserliğe karşın, bunu yeterli görmeyen yatırımcılar var.

BBC'ye konuşan ekonomist Robin Bew, ''Fed'den yeni bir canlandırma paketi gibi başka ek önlemler de duymayı bekleyenler vardı.'' diyor.

Fed'in ''ABD ekonomisinde bu yılki büyümenin tahminlerin kayda değer biçimde altında gerçekleştiği'' uyarısının da piyasalardaki iyimserliği dizginlediği düşünülüyor.

USB Bank yetkilisi Kelvin Tay, ''Piyasalar Fed'in faiz kararı üzerinde odaklandı ve olumlu olanı görmeyi yeğledi. Ama bu heyecan bir yatışsın, ekonomik sorunların devam ettiği gerçeği tekrar karşılarına çıkacak.'' dedi.

ABD'nin kredi notunun indirilmesi ve euro bölgesindeki borç krizinin daha da derinleşmesi olasılığı nedeniyle piyasalara hakim olan güvensizlik, geçen haftadan bu yana dünya borsalarında ciddi kayıplara neden oldu.