BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kelebeklerin ölüm dansı araştırılıyor

Her yıl Temmuz ayında Adapazarı'nda Sakarya köprüsü üzerinde milyonlarca kelebek buluşuyor.Uzmanlar burada bu kadar fazla kelebeğin neden buluştuğunu araştırıyorlar

Abone ol

Adapazarı’nda tarihi Sakarya Köprüsü üzerinde her yıl Temmuz ayının ikinci haftası, uzmanların 'bir gün sineği' olarak da adlandırdığı söğüt kelebeklerinin, Sakarya Köprüsü'nün ışıkları etrafında dans ederek çiftleştikten sonra topluca ölmeleri, araştırma ve belgesele konu oldu. TRT ile İstanbul Üniversitesi'nden Adapazarı’na gelen ekip, bir hafta süreyle bu canlıların ölüm danslarını izledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Oktar, dünyada sadece Sakarya Köprüsü’nde 10 yıldır yaşanan müthiş doğa olayının araştırma konusu olduğunu söyledi. Oktar, ortaya çıktığı ilk yıllar 'Söğüt Kelebeği',  daha sonra ise Sakarya Üniversitesi'nde görevli uzmanın 'bir gün sineği' olarak adlandırdığı bu canlılarla ilgili ciddi bir araştırma yapılmadığını kaydetti.  Oktar, her yıl Sakarya Köprüsü üzerinde yaptıkları ölüm dansının merak uyandırması nedeniyle Adapazarı’na gelen İstanbul Üniversitesi bilimadamları tarafından araştırıldığını belirterek şunları söyledi:

Sadece Adapazarı’nda Sakarya Köprüsü üzerinde 10 yıldır yaşanan bu doğa olayı ilgi çekince geçen hafta belgesel çekimi yapıldı. TRT ile birlikte Adapazarına gelen İstanbul Üniversitesi’ndeki görevliler, bu canlıların görüldüğü bölgelerde bir hafta boyunca çekimler yaptı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak da araştırmaya lojistik destek verdik. Bir hafta boyunca bu canlıların görüldüğü bölgelerde araştırmalar yaptılar. Örnekler aldılar. İstanbul Üniversitesi’ndeki uzmanlar bu canlıların türünü tespit edip her sene Temmuz ayındaki ölüm danslarının nedeni araştıracaklar.

Oktar, kısa bir süre uçuştuktan sonra ölen canlıların çevreye pis koku yayması nedeniyle vatandaşların şikayetine yol açtığını, bu canlılara karşı ilaçlı mücadele yapmak istemediklerini, bunun doğal bir olay olduğunu söyledi.