BIST 10.106
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.409,55
HABER /  GÜNCEL

Suriye muhalefetinden orduya darbe iddiası

Haftasonundaki çatışmalarda en az 80 askerin muhalif güçlerce öldürüldüğü ileri sürülüyor.

Abone ol

Suriye'de merkezi yönetime karşı ayaklanan silahlı güçler haftasonundaki çatışmalarda 100 askeri öldürdüklerini ileri sürdü.

Yine muhalif bir oluşum olan, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Grubu da, yerel hastane ve sağlık görevlileriyle kurdukları temas sonucunda bu askerlerden 80'inin kimliğini teyit ettiklerini söylüyor.

Öte yandan Avrupa Birliği Konseyi'nin başkanı, Suriye konusunda Avrupa Birliği ve Rusya'nın ortak çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Rusya'nın St. Petersburg kentinde devlet başkanı Vladimir Putin ile biraraya geldikten sonra yaptığı açıklamada "tarafların farklı değerlendirmelere" sahip olduğunu söyledi.

Van Rompuy, Suriye'de "içsavaşı engellemek için şiddet sarmalını" kırmanın en iyi yolunun BM eski genel sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu barış planını kabul etmekten geçtiği konusunda iki tarafın mutabık kaldığını da söyledi.

AB, Rusya'yı işbirliğine çağırdı

Van Rompuy "Çabalarımızı eşgüdümlü bir şekilde yürütmeliyiz, bunu, hem olası bir işsavaşı hem de üzerinde anlaştığımız ortak mesajları belirlemek için yapmalıyız" dedi.

Van Rompuy St Petersburg'ta bu açıklamaları yaparken İnsan Hakları İzleme Grubu asker ölümleriyle ilgili açıklamasını yapıyordu.

Ölümlerin haftasonunda ülkenin çeşitli kesimlerindeki farklı yerlerde farklı zamanlarda olduğu söyleniyor.

İngiltere merkezli gözlem grubunun gördüğü tablo, Pazar günü meydana gelen olaylarda 19 askerin yanısıra 19 sivil ve 8 muhalifin öldüğüne işaret ediyor.

57 askerin öldüğü söylenen olaylar ise Cumartesi günü meydana geldi.

Gözlem grubu, bir gün içinde bu denli büyük sayıda asker ölümünün olayların patlak verdiği geçen seneden bu yana ilk kez meydana geldiğini belirtiyor.

"Kayıplar büyük çünkü..."

Gözlem grubu başkanı Sami Abdül Rahman Fransız Haber Ajansı'na, haftasonunda muhalif güçlerle ordu birlikleri arasındaki çatışmalarda büyük bir tırmanış yaşandığını söyledi.

Rahman: "Birlikler büyük kayıplar veriyor. Bunun nedeni sokak çatışmaları konusunda yeterli eğitimli olmalaları... Bu da, bu tür saldırılar karşısında yumşak bir karna sahip olmalarına yol açıyor"

Ordu birliklerinin daha büyük kayıplar vermesinin bir diğer nedeni de, sokakları, yolları iyi bilen yerel halkın çatışmalara giriyor olması."

Rahman, yerellerin kasaba ya da kentlerde geçiş yapan askeri araçlara saldırı düzenlediğini, otomatik silahlarla ateş açıp el bombası attıklarını söylüyor.

Ülkeledeki muhalif hareketlerin şemsiye örgütü Suriye Ulusal Konseyi de, İdlip bölgesinde dün gece Kafr Nabal, Maraat al-Numan, Ariha ve Rama yörelerinde ordu birliklerinin tank, roket atar ve top kullandığı çatışmalar olduğunu duyurdu.

Gözlem grubu, Kafr Nabal'da iki muhaifin öldüğünü, diğer ikişinin de Şam'ın dışındaki Jubar ve Duma mahallerinde öldüğünü duyuruyor.

Esad ve Annan'ın eski açıklamaları

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Hule'de 108 kişinin katledilmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada "canvarlar"ın bile böyle bir şey yapmayacağını ve olayın şiddetin sona ermesine ön ayak olması gerektiğini söylemişti.

Olaydan kurtulanlar, saldırıların ordunun desteğiyle hareket eden hükümet yanlısı şebiha milis grubunun işi olduğunu söylemişlerdi.

Esad, şiddet olaylarına karışanlar hariç olmak üzere, muhaliflerle diyalog kapısı açık tuttuklarını da söylüyor.

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Kofi Annan da ülkenin her geçen gün topyekün savaşa yaklaştığını söylemişti.

Arap Birliği üyeleriyle görüşmek üzere Katar'ın başkentinde bulunan Annan, Suriye'de tehlikeli boyutlarda mezhepler arası çatışma ortamı oluştuğunu söylüyor.