BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye muhalefeti Rusya'dan destek istedi

Suriye muhalefetinden bir heyet, süre giden şiddet olaylarına siyasi çözüm bulunması çabaları çerçevesinde Moskova'da temaslarda bulunuyor. Rusya ise muhaliflerin 'gerçekçi olmasını' istiyor.

Abone ol

Suriye muhalefetinden bir heyet ülkede süre giden şiddet olaylarına siyasi çözüm bulunması çabaları çerçevesinde Moskova'da temaslarda bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye Ulusal Konseyi'nin başkanı Abdülbaset Sayda ile bir araya geldi. Sayda, Lavrov'la görüşmesinden önce, Rusya'yı Şam'daki Esad yönetimini desteklemekten vazgeçirmeye çalışacaklarını söyledi.

Abdülbaset Sayda, düzenlediği basın toplantısında, "Suriye'deki olaylar muhalefetle hükümet arasındaki anlaşmazlıklar değil; bir devrim. Tıpkı Rusya'da bir önceki rejime son verilerek demokratik gelişme yoluna geçildiği sırada yaşananlar gibi" dedi.

Lavrov da, Suriye açısından büyük önem taşıyan bir sırada Suriyeli muhaliflerle doğrudan görüşme yapmaktan memnun olduğunu belirtti ve Rusya'nın tutumuna bir kez daha açıklık getirmek istediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye muhalefetindeki derin görüş ayrılıkları içindeki grupların birleşmesi olasılığı bulunup bulunmadığını ve hükümetle diyalog zemini yaratılıp yaratılamayacağını anlamak istediğini belirtti.

Daha önce de Lavrov'un yardımcısı Mihhail Bogdanov, Rusya'nın Suriye'deki muhalefet gruplarını "daha gerçekçi ve yapıcı bir konuma" yönlendirmek istediğini söylemişti.

Annan'ın temasları

Bugün ayrıca BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Güvenlik Konseyi'ne barış planının nasıl canlandırılabileceği konusundaki görüşlerini anlatacak.

Dün Bağdat ve Tahran'da temaslarda bulunan Annan, Suriye'nin en yakın müttefiki olan İran'ın, sorunun çözümünde rol oynaması gerektiğini söyledi. ABD ise, İran'ın bu konuda herhangi bir rol üstlenmesine karşı çıkıyor.

Kofi Annan, Tahran'daki temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın barış planında değişiklik yapılmasını ve çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerde sükunet sağlanmasına öncelik verilmesini önerdiğini açıkladı.

Annan planında Suriye'nin tümünde derhal ateşkes ilan edilmesi öngörülüyor.