BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sigarayı bırakma tahminden fazla kilo aldırıyor

Uzmanlar, sigaranın bırakılmasıyla alınan kilonun tahmin edilenden çok daha yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

Abone ol

Uzmanlar, sigaranın bırakılmasıyla alınan kilonun tahmin edilenden çok daha yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

bmj.com internet sitesinde yayımlanan araştırmaya göre sigarayı bırakanlar, bırakmalarının ilk yılında yaklaşık 5 kilo alabilirler.

Sigara bırakma broşürlerinde belirtilen ‘3 kilo’ ve sigarayı bırakan kadınların almayı makul bulacaklarını söyledikleri ortalama 2,3 kiloya oranla bu rakam oldukça yüksek.

Uzmanlar yine de sigarayı bırakmanın sağlığa faydalarının “az bir miktar” kilo alınmasından çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

62 kişinin katılımıyla yapılan araştırma, katılımcıların sigarayı bırakmalarının üzerinden geçen 12 ay süresince ortalama 4,67 kilo aldıklarını ortaya koydu.

Katılımcılar, aldıkları kilonun en büyük kısmının sigarayı bıraktıktan sonraki ilk üç ay süresince olduğunu belirtiyor.

Yine de alınan kilo miktarı kişiden kişiye farklılık göstermiş. Buna göre sigarayı bırakanların %16’sı kilo verirken %13’ü on kilodan fazla almış.

Sigarayı bırakan kişinin nikotin sakızı veya bandı kullanıp kullanmamasının kilo değişikliğini etkilemediği gözlemlenmiş.

Kilo alma riski ‘caydırıyor’

Sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin hayali beklentileri olması durumunda girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanabileceğinden, araştırmayı gerçekleştiren İngiliz ve Fransız bilimciler elde ettikleri sonuçların çok önemli olduğunu söylüyor.

“Sigara içenler kilo endişelerinden dolayı sigarayı bırakmaktan vazgeçebileceğinden kilo faktörü çok önemli.”

Makaleye ek olarak Barcelona Üniversitesi’nden Profesör Esteve Fernandez ve Sydney Üniversitesi’nden Profesör Simon Chapman’ın yazdığı başyazıda ikili, sigarayı bırakanların başlarda ‘hiç sigara içmemiş’ kişilere oranla daha kilolu olabileceğini; ancak ilerleyen yıllarda kilolarının hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine yavaş yavaş ineceğini belirtti.

Başyazının sonunda ikili şunun altını çiziyor: “Her ne kadar obezite ölüm riskinin artmasıyla alakalandırılsa da, araştırmalar az bir miktar kilo alınmasının ölüm riskini arttırmadığını ortaya çıkardı. Sigara ise ölüm riskini kesinlikle arttırıyor.”