BIST 10.269
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.449,63
HABER /  GÜNCEL

'Her iki saatte bir kadının hayatı kurtulabilir'

İngiltere hükümeti yoksul ülkelerde doğum kontrol hizmetleri sağlanması için 2 milyar doları aşkın yardım sağlayacak.

Abone ol

İngiltere hükümeti yoksul ülkelerde doğum kontrol hizmetleri sağlanması için 2 milyar doları aşkın yardım sağlanacak.

Yardım, bugün Londra'da aile planlaması konusunda yapılan kapsamlı uluslararası konferansta açıklanacak. Konferans, İngiltere hükümeti ile Bill ve Melinda Gates Vakfı'nca düzenleniyor.

İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, bugünkü toplantıda, dünyanın en yoksul ülkelerindeki 24 milyon kadına destek sağlamayı hedefleyen aile planlama yardımlarının 8 yıllık bir süre içinde, iki kat artırılacağını bildirecek.

Uluslararası Kalkınma Bakanlığı, bu alanda sağlanan yardımların artırılmasıyla "her iki saate bir kadının hayatının kurtarılacağını" kaydediyor.

Bill ve Melinda Gates Vakfının da önemli bir miktarda yardım sağlaması bekleniyor.

ABD kaynaklı araştırmalara göre, isteyen tüm çiftlere doğum kontrol yöntemleri sağlanırsa, 104 bini aşkın kadının hayatı kurtarılacak.

Gelişmekte olan ülkelerde, gebelik dönemi ya da kürtaj sırasında sık sık ölüm olayları meydana geliyor.

Lancet dergisinde yayımlanan son verilere göre de, gelişmekte olan ülkelerde, iki yıl aralıklarla doğan çocuklar arasında, çocukluk yıllarında ölüm oranı yüzde 60 daha yüksek.

Londra zirvesini düzenleyenler, dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşayan milyonlarca kişinin doğum kontrol yöntemlerine erişimlerinin olmamasının çok ciddi bir sorun olduğunu vurguluyorlar.

Çoğunluğu Afrika kıtasından olmak üzere birçok ülkeden sağlık bakanlarını, vakıfları, bağış yapan kurumları ve özel sektördeki şirketleri bir araya getiren Londra zirvesinde doğum kontrol yöntemlerinin dünyanın her yerinde erişilebilir olması ve kadınların cinsel hayatlarında daha fazla söz sahibi olabilmelerinin sağlanması konuları tartışılıyor.

Dünyada 220 milyon kadının doğum kontrol yöntemlerinden yararlanamadığı ya da bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olmadığı belirtiliyor.