BIST 10.219
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.449,10
HABER /  DÜNYA

Karayipler'de hükümet düşüren Türk!

İngiltere, Turks&Caicos Adaları'na yatırım yapan Cem Kınay hakkında rüşvetten kırmızı bülten çıkardı.

Abone ol

Karayipler'de bulunan Turks&Caicos Adaları'nda yatırım yapan ünlü Türk turizmci Cem Kınay'ın adı uluslararası çevrede "rüşvetçiye" çıktı. Türkiye'ye her şey dahil sistemini getiren Magiclife zincirinin eski sahibi Kınay, 2004 yılında Karayipler'deki "Turk&Caicos Adaları'na yatırım yaptı.

HANGİ ÜNLÜ NE KADAR KAPTIRDI

Cem Kınay, Caicos adalarının bir parçası olan Dellis Cay'i, 50 milyon dolara satın aldı. İşadamı adaya ünlülerin ilgilenebileceği türden birçok lüks villa yaptı. Michael Douglas-Catherine Zeta-Jones çifti bile Kınay ve ortağından 7 milyon dolara villa satın aldı. Kınay'a para kaptıranlar arasında kimler yok ki..

Ferrari'nin patronu Luca Di Montezemolo: 5 milyon dolar

Müthiş buluş! İngilizce konuşmanın sırrı çözüldü. Nasıl mı? Tıklayın!

Victoria's Secret'in CEO'su Edward Razek: 5 milyon dolar

Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher: 5 milyon dolar

Douglas-Catherine Zeta-Jones: 7 milyon dolar

BAŞBAKAN'A RÜŞVET VERDİ

Ünü dünyaya yayılan turizmcinin adı rüşvete karışınca dengeler değişti. Ocak 2007'de, Turks&Caicos Adaları (TCA) Başbakanı Michael Misick'in birçok işadamından rüşvet aldığı ortaya çıktı. Kınay'ın da Misick'e 500 bin dolar rüşvet verdiği belirlendi. Rüşvet belgeleri ise Wikileaks'te yayınlandı. Rüşvet skandalının ardından, adanın bağlı olduğu İngiltere soruşturma başlattı. Misick, görevden alınırken, konuyu araştırması için özel bir komisyon kuruldu. Hükümet düştü. Çıkan rapor rüşveti belgeledi. Villa projesinin tamamen iptali gündeme gelince müşteriler paniğe kapıldı.

ŞİRKETİNE EL KONULDU

8 ay önce soruşturmayı tamamlayan yetkililer, geçtiğimiz hafta, Interpol teşkilatına başvurdu ve rüşvet skandalından sonra şirketlerine el konulan Cem Kınay hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

8 BÜYÜK ADADAN OLUŞUYOR

TURKS&Caicos Adaları, Karayipler'de 8 büyük adadan oluşan 30 bin nüfuslu bir ülke. İngiltere'ye bağlı ülkenin ismindeki "Turks" lafının nereden geldiği üzerine çeşitli rivayetler var. Kabul gören tez ise adadaki, üst kısmı fesi andıran kaktüslerin Türkler'e benzemesi.

'GÜNAH KEÇİLİ' SAVUNMA

Turizmci Cem Kınay hakkındaki iddialara cevap verdi. İngiltere ile Ada yönetimi arasında çıkan çatışmanın günah keçilerinden biri olduğunu söyleyen Kınay, "Siyasi bir davaya karşı yürüttüğüm hukuki mücadelemi sürdüreceğim" dedi.