BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  GÜNCEL

Suriye 'Kürt kartını' oynamaya hazırlanıyor

Suriye Kürt kartını oynamaya hazırlanıyor

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye yönelik yaptırım tehdidinden geri adım attığı bir sırada, Türkiye'nin tek başına Şam'a yaptırım uygulamaya kararlı olduğunu bildiriyor.

Martin Chulov imzalı habere göre, Başbakan Erdoğan'ın Ekim ayının ilk günlerinde Suriye'den kaçanların barındığı Hatay'daki kampa yapacağı ziyaretin ardından açıklanması beklenen yaptırımların ''siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda'' olması planlanıyor.

Chulov, "Bu yaptırımlar, bir zamanlar çok yakın olan iki ülke ilişkilerini daha da kötüleştirecek" diyor.

Suriye'de ayaklanmaların başladığı dönemde geri planda kalan Türkiye'nin, şimdi merkezî bir rol oynadığını kaydeden Guardian muhabiri, "Ankara'nın krizden etkili bir bölgesel güç olarak çıkması" ihtimali olduğunun altını çiziyor.

Ayaklanmaların ilk günlerinde Türk hükümet yetkililerinin Esad rejimini eleştirmekte gönülsüz olduklarını, Erdoğan'ın Esad'la iki kez yüzyüze ve defalarca telefonda görüştüğünü hatırlatan Chulov, Başbakan'a yakın bir kaynağa atfen, ''Erdoğan Esad'ın sözlerine inanmıştı, ama bu sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini gördü'' görüşlerini aktarıyor.

Chulov, geçmişte Suriye'nin PKK'ya destek verdiğini hatırlatarak, iki lider arasındaki ilişkilerde yaşanan kötüleşme ardından, Şam'ın Türkiye'yi kışkırtmak için Kürt sorunu kartını kullanabileceği söylentilerinin de bulunduğunu aktarıyor.

Yazıda bir Türk yetkilinin, "Bundan 10 yıl önce de buna benzer şeyler olmuştu. Bu defa ne yapacaklarını yakından izleyeceğiz" dediği aktarılıyor.

BÜYÜKELÇİYE YUMURTALI KINAMA

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin Şam'daki Büyükelçisi Robert Ford'un domatesli ve yumurtalı saldırıya uğramasını kınadı.

Clinton saldırının hiçbir haklı nedeninin olamayacağını belirterek, Suriyeli yetkililere Amerika'nın diplomatik personelini koruması çağrısında bulundu.

Ford, bir rejim muhalifiyle buluştuğu sırada domates ve yumurtalı saldırıya hedef olmuştu.

Deneyimli bir politikacı olan Hasan Abdülazim, Ford'un kendisini ziyarete gelmesinin hemen ardından yüzden fazla göstericinin bürosuna girmeye çalıştığını, binayı kuşattıklarını ve kendilerinin de içeride mahsur kaldıklarını anlattı.

Amerikalı yetkililer, grubun büyükelçilik araçlarına zarar verdiğini, Ford'un ise herhangi bir yara almadan kurtulduğunu aktardı.

Hükümetin yasadışı ilan ettiği Arap Sosyalist Demokratik Birliği partisinin lideri olan Abdülazim, büyükelçinin Perşembe günü kendisini ziyaretiyle gösterinin başladığını söyledi.

Ford, Temmuz ayında da Fransa Büyükelçisiyle birlikte Hama kentine düzenledikleri ziyaret nedeniyle Esad rejimini öfkelendirmişti.

Ziyaretin ardından Fransa ve ABD Büyükelçilikleri Esad yanlılarının saldırısına uğramıştı.