BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Suriye hükümeti Şam'da 'denetimi sağladı'

Suriye'de hükümet güçleri başkentteki denetimi ele geçirdiklerini belirtirken, Esad karşıtları 'taktik gereği' geri çekildiklerini açıkladılar.

Abone ol

Suriye hükümeti, üç gündür süren çatışmalardan sonra Şam'ın dış mahallelerindeki isyancı direnişinin sona erdirildiğini bildirdi.

Muhalefet gruplarıysa stratejik nedenlerle başkentten çekildiklerini ve bundan sonra gerilla taktiklerine yöneleceklerini belirtiyorlar.

Bir muhalif, hükümet güçlerinin Şam banliyölerinde kol gezdiğini, yüzlerce kişinin göz altına alındığını ve evlerin yağmalandığını söyledi.

Suriye İçişleri Bakanlığı, "Şam'ın doğu ucunda son üç gündür süren çatışmalarda çok sayıda teröristin temizlendiğini", diğerlerinin gözaltına alındığını ve büyük miktarda silah ele geçirildiğini kaydetti.

Beşar Esad yönetimi karşıtlarıysa, son çatışmalarda ülkenin tamamında 100 kişinin öldüğünü belirtiyorlar. Yalnızca dünkü çatışmalarda 40'ı aşkın insanın öldüğü öne sürülüyor.

Ancak BBC ve diğer uluslararası medya mensuplarının Suriye içindeki hareketleri ciddi şekilde kısıtlandığı için bu sayıları bağımsız kaynaklarca doğrulatmak mümkün değil.

Birleşmiş Milletler de, toplam ölü sayısın güncellenemediği belirtiyor ama geçen Mart'tan bu yanaki çatışmalarda 5400'ü aşkın insanın öldüğünü tahmin ediyor.

Bu arada yönetime muhalif gruplar, Şam yönetiminin kontrol altına alamadığını kabullendiği Humus kentinde yoğun çatışma içinde. Ordudan da giderek daha fazla sayıda asker firar ettiği belirtiliyor.