BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  GÜNCEL

Suriye Halep'te son durum ne Akdoğan açıkladı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye sınırındaki son haberleri aktardı. Akdoğan, Azez bölgesinde 100 bin kişinin yaşadığını ve operasyonun devam etmesi halinde Türkiye'ye gelme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye'deki Halep ve Azez bölgesindeki gelişmelerle ilgili son dakika açıklamalarda bulundu.

Avrupa'dan gelen "Türkiye sınırını açmalı" çağrılarına ilişkin açıklama yapan Akdoğan, Türkiye'nin açık kapı politikasının devam ettiğini söyledi. Bugüne kadar Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli'ye kapısını açtığını belirten Akdoğan, bu durumun talimatla değil Türkiye'nin ahlaki ve vicdani durumu gereği yapıldığını ifade etti.

"ZOR DURUMDA KALALIM DİYE OPERASYON DÜZENLENİYOR"

Akdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Türkiye bugüne kadar yalnız bırakılmıştır. Buna duyarsız kalmayan ülke Türkiye'dir. Türkiye'ye yardım etmeyen ülkeler, en ufak bir yardımda bulunmayan ülkeler şimdi Türkiye sınırını açsın diyorlar. Ölümden kaçan hayati tehlikesi olan kim varsa biz kucağımızı açıyoruz. Ancak bazen Türkiye zor durumda kalsın diye operasyon düzenleniyor. Türkiye zorda kalsın diye göç meydana getiriliyor.

"KARŞIDA OYNANAN OYUNLAR ALET OLMAMAMIZ GEREKİYOR"

Suriye'de homojen bir kitle olsun diye, halkı oradan kaçırtmak için operasyon gerçekleşiyor. Elbette karşıda oynanan oyuna alet olmamamız gerekiyor. Ayrıca insan kaçakçılığı yapanlarda var. Dün hataya 800 kişi gelmiş, otobüse bindirip göndermişter. Gelen her kişi alınırsa ne Irak'ta ne de Suriye'de bir kişi kalır. Türkiye doğru olanı yapmaktadır. Türkiye'ye akıl verenler önce siz kalbinizi bu insanlara açın. Sorun kendilerine dokununca bu insanların konuştuğunu görüyoruz. Türkiye uluslararası dayanışmayla yardımcı olunmalıdır." dedi.

"KÖTÜ SENARYO 600 BİN SURİYELİNİN GELMESİDİR"

Yeni göç dalgalarının yaşanmaması için diplomatik bir çaba içinde olunması gerektiğini belirten Akdoğan, Suriye'de Rusya ve Esed güçlerinin katliamlarına devam etmesi halinde yeni göçlerin olacağını belirtti. Akdoğan, "Esed ve Rusya başta olmak üzere bunlara dur demek gerekiyor. Bunlara dur denmezse  göç dalgaları devam edecektir. Azez'de 100 bin kişi yaşıyor, kötü senaryo 600 bin insanın Türkiye'ye gelmesidir. Eğer bir göç dalgası yaşanırsa bu Avrupa'yı da vurur" dedi.

Avrupa'da Suriyelilere karşı yapılan yabancı düşmanlığını değerlendiren Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suriye'deki bu bombardımanların durdurulması için ciddi bir çaba gerekiyor. Sosyal donatı alanlarıyla, sağlık ve sosyal merkezleriyle ciddi bir çaba var. Bakın Avrupa'ya göçmenler gittiğinde nasıl yabancı düşmanlığı olduğunu görüyoruz. Burada, Kilis'te ensar muhacir ilişkisi içinde Suriyeli kardeşlerimize ilgili çabayı gösteriyoruz. 13 bin battaniye gönderildi karşı tarafa. 3 bin çadır, 80 bin yatak sınırın karşısındaki 9 kampa gönderildi. Bu vakıf ve devletlerimizin ismini bilerek söylüyorum, çünkü çok ciddi bir çaba içerisindeler."

"RASYONEL ŞEKİLDE DEVAM ETTİRMEK ZORUNDAYIZ"

Türkiye'nin Suriye'deki göç politikasına ilişkin Akdoğan, "Burada herkes gelsin dediğimiz zaman sorunun çözümüne fayda sağlamayız. Daha rasyonel bir şekilde bu süreci devam ettirmek zorundayız" dedi.