BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,97
ALTIN 2.444,09
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Bir grup Kızılhaç çalışanı kaçırıldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Suriye’de altı çalışanlarıyla bir Kızılay gönüllüsünün silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını duyurdu.

Abone ol

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Suriye’de altı çalışanlarıyla bir Kızılay gönüllüsünün silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını duyurdu.

ICRC sözcüsü çalışanları kaçıran kişilerle herhangi bir iletişim kurmadıklarını söyledi.

Erken saatlerde Suriye devlet televizyonu, İdlib kentinde Sarmin ve Sarakep arasındaki yolda seyahat eden Kızılhaç ekibine ateş açıldığını söylemişti.

ICRC yetkileri, Suriye’deki yaralı ve yerini değiştirmiş kişilere yardım sağlamak amacıyla ülke çapında faaliyet göstermek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtiyor.

ICRC sözcüsü Rima Kamal BBC’ye yaptığı açıklamada, altı Kızılhaç çalışanıyla, Suriye Arap Kızılayı gönüllüsü bir kişiyi taşıyan konvoyun İdlib’teki Sarakep kasabası yakınlarında kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını söyledi.

Kamal, “Bu sabah zorla kaçırılan yedi çalışma arkadaşımızın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Onlar yorulmak bilmeden, Suriye’de en fazla ihtiyacı olanlara destek sağlamak için çalışıyor. Maalesef bu gibi olaylar yardımımıza ihtiyaç duyanlara yardım etme kapasitemize zarar verecek.”

ICRC, kaçırılan görevlilerin kimlikleri, cinsiyetleri ve milliyetleri hakkında bilgi vermekten kaçındı ancak bu kişilerin hem Suriye’den hem uluslararası alandan çalışanlar olduğu ve ağırlıklı olarak da tıp uzmanı oldukları düşünülüyor.

Erken saatlerde Suriye devlet haber ajansı Sana, konvoylarına ateş açılan ve yolları kesilen görevlilerin bilinmeyen bir bölgeye götürüldüğünü duyurmuştu.

ICRC araca ateş açıldığı bilgisini teyit etmedi ancak aracın da kayıp olduğunu duyurdu.

Örgüt, aracın üzerinde açıkça görülür şekilde Kızılhaç’ın dini bir sembol olmayan ambleminin yer aldığını da aktardı.

‘Radikal İslamcıların faaliyet gösterdiği bölge’

BBC’nin Beyrut’ta bulunan muhabiri Jim Muir, bölgede radikal İslamcıların faaliyet gösterdiğini belirtiyor.

Kırsal kesimi ağırlıklı olarak silahlı muhaliflerin elinde bulunan Kuzey bölgesinde özellikle yardım kuruluşu çalışanları ve gazetecileri hedef alan kaçırma olayları artıyor.

Ağustos ayında ICRC, hayatını kaybeden Suriye Arap Kızılayı görevlilerinin sayısının 22’ye çıktığını açıklamıştı.

Bu arada Suriye devlet haber ajansı gün içinde geçtiği başka bir haberde başkent Şam’daki devlet TV binası yakınlarında bomba yüklü iki aracın patladığını duyurdu.

Saldırıda TV binasında hasar meydana geldiği duyurulurken yaralı veya ölü olup olmadığıyla ilgili bilgi verilmedi.

Birleşmiş Milletler’e göre Suriye’de hükümet karşıtı isyanların başladığı 2011 Mart’ından bu yana 100,000 kişi öldü.

BM bu ayın başından yaptığı açıklamada iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli sayısının 2014 sonunda sekiz milyona varabileceğini söyledi.