BIST 10.657
DOLAR 32,13
EURO 34,94
ALTIN 2.433,56
HABER /  GÜNCEL

Suriye ABD ve Fransa elçilerini uyardı

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, ABD ve Fransa elçilerini ülke içindeki gösterilere katılmamaları konusunda uyardı.

Abone ol

ABD ve Fransa elçileri Hama'daki gösterilere katılmışlardı

Suriye dışişleri bakanı Amerikan ve Fransız büyükelçilerini uyararak başkent Şam'ı izin almadan terk etmemelerini istedi.

Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, büyükelçilerin bu uyarıya uygun davranmamaları durumunda tüm diplomatların başkentten ayrılmalarının yasaklanacağını söyledi.

Temmuz ayı başında Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'nın Suriye büyükelçileri 7 ve 8 Temmuz günlerinde Hama kentine giderek demokrasi yanlısı gösterilere destek sunmuşlardı.

Amerikan dışişleri bakanlığı da Suriyelilerin Büyükelçi Robert Ford'u sevgi gösterileriyle karşıladıklarını da duyurmuştu.

Bu arada, Suriyeli muhalif lider George Sabra ve bir dizi protestocunun Şam ve Humus kentlerinde gözaltına alındıkları bildirildi.

Ülkede dört aydır süren Esad karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 1600'den fazla kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Muallim açıklamasında ABD ve Fransa ile iyi ilişkiler kurulmasından yana oldukları için bu diplomatları sınır dışı etmediklerini söyledi.

Suriyeli bakan ayrıca, bu tür ziyaretlerin tekrar etmesi durumunda tüm diplomatların Şam'ın 25 kilometre dışına çıkmalarına yasak koyacaklarını da ekledi.

Esad rejimi, ülkeye yabancı medyanın girişini engellediği ve ülke içindeki yayınları kontrol ettiğinden, Suriye'deki protestolarla ilgili bağımsız bilgi alınamıyor.