BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,78
HABER /  GÜNCEL

Sürgünden memleket toprağına!

Yaklaşık 27 yıldır siyasi sürgün olarak yaşadığı Almanya’nın Köln kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Adnan Keskin doğduğu yer olan Artvin’in Şavşat ilçesinde toprağa verildi.

Abone ol

Yaklaşık 27 yıldır siyasi sürgün olarak yaşadığı Almanya’nın Köln kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Adnan Keskin doğduğu yer olan Artvin’in Şavşat ilçesinde toprağa verildi.

Cenaze törenine eşi Neşe ve kızı Çağla Keskin ile birlikte İstanbul ve Bursa başta olmak üzere çeşitli kentlerden gelen çok sayıda arkadaşı, dosttu ve eski yoldaşı da katıldı. Keskin’in cenazesi Taşköprü Köyünde düzenlenen törenin ardından aynı yerde toprağa verildi. Taşköprü Köyü’ndeki cenaze töreninde eşi Neşe ve kızı Çağla keskin ile birlikte babası ve yol arkadaşları da birer konuşma yaparak Keskin’in mücadelesinden ve anılarından anlatımlarda bulundular.

YOLDAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Başta Fatsa, Ordu, Aybastı, Giresun, Trabzon, Rize Hopa, Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir olmak üzere yurdun dört bir yanından gelen yoldaşlarının da katıldığı Keskin’in mezarına başta Fatsa ve Aybastı olmak üzere mücadele verdiği bölgelerden getirilen topraklar da atıldı.

Karadeniz Bölgesi’nde 1970’ler boyunca Dev-Genç, Dev Yol hareketi içinde olan Keskin, 12 Mart darbesi döneminde tutuklanıp yargılandı. 12 Eylül darbesi döneminde de tutuklanan Keskin, işkencelerden geçti ve biri Fatsa davasından olmak üzere 2 kez idam cezasına çarptırıldı.

Keskin, Artvin Cezaevi’nden 1979 yılının 29 Ekim gecesi 15 kişiyle birlikte ve 1987’de de Erzincan Askeri Cezaevi’nden, kalmış olduğu zindandan tünel kazarak 7 arkadaşıyla birlikte iki kez kaçtı.

SÜRGÜNDE YAŞADI

Keskin, bu firarlarının ardından Almanya’ya gitti ve iltica talebinde bulundu. Askerlik nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılan Adnan Keskin, 2008’den bu yana Köln Türkiye-Almanya İnsan Hakları Derneğinde insan haklarıyla ilgili bir projede çalışıyordu. Keskin, bir dönem de Özgür Politika adlı gazetede de yazılar yazdı.