BIST 10.323
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.405,77
HABER /  GÜNCEL

Sürgündeki Tibetlilerin yeni siyasi lideri Sangay

Hindistan'da faaliyet gösteren sürgündeki Tibet hükümeti, yeni siyasi lider olarak Lobsang Sangay'ı seçti. Ruhani lider Dalay Lama, yakınlarda, siyasi liderliği bırakacağını açıklamıştı.

Abone ol

Sürgündeki Tibet hükümeti, yeni siyasi lider olarak Lobsang Sangay'ı seçti.

Sangay, dünyanın çeşitli yerlerindeki binlerce Tibetlinin oyuyla, Hindistan'daki sürgün hükümetinin başbakanı seçildi.

Geçen ay Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet hareketinin liderliğini yeni kuşaklara devretmek istediğini açıklamıştı.

Oyların yüzde 55'ini alarak diğer iki rakibini geride bırakan 43 yaşındaki devletler hukuku uzmanı Lobsang Sanga, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard Üniversitesinde öğretim görevlisi.

Hindistan'ın kuzeydoğusunda, çay üretimi yapılan bölgede doğmuş olan Sangay, Tibet'te hiç yaşamadı ve Tibet'i ziyaret de etmedi. Sangay'ın bu göreve getirilmesi, geçmişteki gelenekten kopuşu simgeliyor. Geçmişte, daha yaşlı olan din adamları, sürgündeki Tibet hareketinin izlediği politikaları da kontrol etmekteydi.

75 Yaşındaki Dalay Lama, Tibet'in ruhani lideri olmaya devam edecek olmakla birlikte, siyasi liderliği Sangay'a devredecek olması, yeni başbakanı geçmişteki hükümet başkanlarından daha önemli bir konuma yükseltiyor.

Sangay, geçen ay Daramsala'da Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği bir mülakatta, Dalay Lama'nın 400 yılı aşkın bir kurumu temsil ettiğini söylemiş; "Hiç kimse onun yerini alamaz. Diğerlerinin önündeki en büyük sınav, saygınlık ve inanılırlık oluşturmak olacaktır." demişti.

Dalay Lama'nın ölümü halinde, en büyük liderin yokluğunda Tibetlilerin hakları için verilen mücadelenin gündemden düşeceğinden kaygı duyulduğu için, seçimle başa getirilen bir liderin ilerdeki sorunlara çözüm olabileceği düşünülüyor.

Ancak sürgündeki Tibet hükümetinin hiçbir yabancı yönetim tarafaından tanınmaması ve Çin'in de böyle bir yönetimi dikkate almaması yüzünden sürgündeki hareketin önünde zorlu bir yol bulunuyor.