BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  GÜNCEL

Dağdan inmenin bedeli çok ağır!

Yakarak infaz ettiği 20 yaşındaki gencin cenazesini acılı babaya para ile satan PKK, dağdan inmek isteyen örgüt üyelerinin ailelerinden de para alıyor.

Abone ol

Yakarak infaz ettiği 20 yaşındaki gencin cenazesini acılı babaya para ile satan PKK, dağdan inmek isteyen örgüt üyelerinin ailelerinden de para alıyor. Belirlediği tarifeye göre ailelerden 100 bin ila 250 bin lira arasında para isteyen örgüte, eleman kazandırmak için 'kurye timleri' ise dağa getirdiği çocuk başına 500 TL istiyor.

Terör örgütü PKK, kandırarak ya da zorla dağa çıkardığı çocuk yaştaki militanlarının hem ölüsünden hem de dirisinden para kazanıyor. Yakarak infaz ettiği 20 yaşındaki gencin cenazesini acılı babaya para ile satan PKK, dağdan inmek isteyen örgüt üyelerini de ailelerine yüz binlerce TL karşılığında satıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, iki yakın akrabası dağa çıkan öğretmenlik yapan A.B., "Amcamın kızı için örgüte 150 bin lira ödedik. Kardeşim içinse 250 bin liradan fazla para harcadık. Ama hala alamadık. Böyle yüzlerce bildiğim aile var. Özellikle aşiret bağı olan ailelerden para istiyor örgüt. Güçlü aşiretler nüfuzlarını kullanarak çocuklarını dağdan daha az para karşılığı alabiliyor. Dağdan inmek isteyene kolaylık sağlıyor. Ancak ailesi fakir olup da dağdan inmek isteyenler infaz ediliyor" diyor.

DAĞ, SERVET İSTİYOR

PKK'nın tüyler ürperten bu uygulamasına benzer 120'den fazla olay, emniyet raporlarına da girdi. Çocuklarının dağa çıkarılmasından rahatsız olan çok sayıda ailenin, kandırılan gençleri PKK'nın elinden alabilmek için servet harcadığı raporlarda yer alan bilgiler arasında. Ailelerin acılı durumunu rant kapısına çeviren örgüt, bugüne kadar 120'den fazla ailenin çocuğunu geri vermek şartıyla milyonlarca lira para kazanmış.

İNERSEM ÖRGÜT İNFAZ EDER

Bu ailelerin birisi de Doğu illerinden birinde öğretmenlik yapan A.B.'nin amcasının kızı N.M., 9 yıl önce Kandil'e giderek PKK'nın dağ kadrosuna katıldı. Yıllarca N.M'den haber alamayan aile, çocuklarının yaşayıp yaşamadığını öğrenmek ve kendisine görebilmek için PKK'nın dağ kadrosunda bulunan bir teröristle irtibata geçti. Örgütün üst yönetimi, ailenin çocuklarıyla Kandil yakınlarında bir çadırda buluşmasına izin verdi. Annesi, N.M'ye "Sonun hüsran olacak, vazgeç" dedi. N.M ise annesinin yakarışları karşısında "Asıl buradan ayrılırsam sonum ölüm olacak, beni infaz ederler" cevabını verdi.

KIZIMIZI ALMAK İÇİN 150 BİN TL VERDİK

Örgüt yönetimi, bu görüşmeden yaklaşık iki yıl sonra aileye ulaşarak, "150 bin TL verin kızınızı alın" dedi. Amcasının kızı N.M'yi örgütten geri almak için her yolu denediklerini anlatan A.B., PKK'ya bu parayı ödediklerini belirterek ibretlik hikayesini şöyle anlattı:

"Bazı ailelerin örgüte para verip çocuklarını geri aldıklarını duyduk. Biz de bağlantı kurmaya çalıştık. İsteğimizi PKK'nın yönetici kadrosuna ilettik. Onlarda 150 bin TL karşılığında amcamın kızını geri verebileceklerini söylediler. Artık bölge halkı çocuklarını dağa göndermek istemiyor. Bunun için servetlerimizi bile harcıyoruz. Amcamın kızını dağdan aldıktan sonra götürüp polise teslim ettik ve cezaevine gönderdik."

250 BİN YETMEDİ CANIMI VERECEĞİM

Öğretmen A.B kandırılan kardeşinin de 5 yıldır PKK'nın dağ kadrosunda bulunduğunu ifade etti. Kardeşinin Kocaeli Üniversitesi'nde Felsefe okuduğu sırada örgüte katıldığını kaydeden A.B "Çok uysal ve akıllı birisiydi. Ama nasıl oldu da örgüte katıldı, bu sorunun cevabını bir türlü bulamıyorum. 3. sınıfa geldiğinde okulu bırakıp kandile çıktı. Kardeşimle kandil bölgesinde bağlı bulunduğu timin sorumlusu aracılığıyla birkaç kez görüştüm. Bir seferinde annemi de götürdüm. Her gidip gelişimde örgüte yardım ve destek adı altında bugüne kadar 250 bin TL para ödedim ama kardeşimi bırakmadılar. Hala bununla mücadele ediyorum, gerekirse servetimi, hatta canımı bil vererek onu dağdan geri alacağım" şeklinde konuştu.

MİLİTAN GETİR 500 LİRAYI KAP

Kandile militan devşirmekle görevli 150'ye yakın kurye militan, dağa çıkardığı her genç için PKK'dan 500 TL alıyor. Almanya'ya gitme hayalleri kurarken dershane öğrenciliği sırasında kuryelerin ağına düşen M.S., Serkan adında bir gençle tanıştı. Serkan, M.S'yi "Almanya'ya gitmek istiyorsan PKK'nın kandildeki eğitim kampına katıl. Eğer orada başarısız olursan seni Almanya'ya gönderirler" diye ikna etti. Ardından M.S'nin Hakkari'deki bir kurye ile irtibata geçmesini sağladı. M.S, .bu teklifi kabul edince kendisiyle kuryeyle buluşana kadar kullanması için bir hat ve telefon verildi. M.S, İstanbul ve Hakkari Terör ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün 15 Şubat 2011'de ortaklaşa yürüttüğü operasyonda PKK kuryesiyle buluştuğu sırada gözaltına alındı. M.S sorgulandıktan sonra ailesin teslim edildi. Emniyet raporlarına göre dağa çıkışların azalmasından dolayı elaman bulmakta sıkıntı yaşayan PKK'nın işi cazip hale getirmek için kurye timi kurduğunu ve her genç için kuryelere 500 TL para ödediği belirtiliyor. Ortalama 150'ye yakın kuryesi bulunan PKK'nın, gençleri kandırarak bu yolla dağa çekmeye çalıştığı iddia ediliyor.