BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM heyeti Libya'daki ihlalleri inceleyecek

Libya'nın başkenti Trablus'a giden Birleşmiş Milletler heyeti, ülkede Şubat ayından itibaren gerçekleştirildiği iddia edilen hak ihlallerini inceleyecek.

Abone ol

Birleşmiş Milletleri temsil eden bir heyet, bugün Libya'nın başkenti Trablus'a gidiyor.

Heyet, ülkede devam eden çatışmalar sırasında işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerini inceleyecek.

Libya hükümeti, BM heyeti ile işbirliği yapacağını açıkladı.

Üç kişiden oluşan heyetin inceleyeceği iddialar arasında Libya hükümetinin isyancı güçler ve NATO kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini iddia ettiği ihlaller de var.

Ancak BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes, Birleşmiş Milletler'in ilk misyonunun Kaddafi'ye bağlı güçlerin gerçekleştirdiği hak ihlallerini incelemek olduğunu hatırlatıyor ve önceliğin bu kategori olmaya devam ettiğini söylüyor.

Foulkes, kaybedilen, işkence gören ve hatta öldürülen göstericilere ilişkin güvenilir raporlar olduğunu anlatıyor.

Misrata bombardımanı

BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, ülkedeki çatışmaların başladığı Şubat ayının sonunda yaptığı açıklamada yaşananların "insanlığa karşı suç raddesine varabileceğini" söylemişti.

Yakın geçmişte ise, Misrata kentini isyancılardan geri almaya çalışan Kaddafi'ye bağlı güçlerin, şehri hedef ayırmaksızın bombardımana tuttuğu belirtiliyor.

Salı günü, Bingazi'ye kaçmaya çalışanların sığındığı şehrin limanına gerçekleştirilen saldırıda üç kişinin öldüğü düşünülüyor.

Son iki aydır hükümet güçlerinin kuşatması altında olan Misrata kentinin bazı kısımlarında elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor.

Sokak çatışmaları, keskin nişancılar ve bombardımanın kent sakinlerinin ilaç ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkmasını engellediği belirtiliyor.

İnsan hakları örgütleri, yaşanan çatışmalarda bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini, çok daha fazla sayıda kişinin de yaralandığını söylüyor.

Gemiler, yaralıları Bingazi'deki hastanelere taşıyor ve kente insani yardım getiriyor.

Libya hükümeti, hedef ayırmaksızın sivillerin yaşadığı bölgelere saldırdığı iddialarını reddediyor.

BM adına incelemeyi yürüten heyet bulgularını Haziran ayında İnsan Hakları Konseyi'ne teslim edecek.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin olası savaş suçlarına ilişkin inceleme başlatmasını istedi.