BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  GÜNCEL

Sur'da son durum operasyonlar sona erdi

DİYARBAKIR Sur'da bugün saat 16.00 itibarıyla bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik yapılan operasyonlar sona erdi. 28 Kasım tarihinde başlayan ve 103 gün sonra biten operasyonların ardından bölgede arama-tarama faaliyetlerinin süreceği belirtildi.

Abone ol

DİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarına yönelik 28 Kasım'da başlatılan operasyon sona erdi.

Güvenlik kaynaklarından alınan son bilgiye göre, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 103. gününde tamamlandı. İlçede arama tarama faaliyetlerinin devam edeceği belirtildi.

İÇİŞLERİ BAKANI: SUR'DA OPERASYONLAR TAMAMLANDI

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütüne yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca operasyon yürütüldüğünü hatırlattı.

Müşterek harekatın akşam saatleri itibarıyla sona erdiğini belirten Bakan Ala, vatandaşların güvenliği için operasyon bölgesindeki arama tarama faaliyetlerinin süreceğini kaydetti.


DİYARBAKIR SUR'DA SON DURUM

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce kazılan çukurların kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon sona erdi.

Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde teröristlerin yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için 28 Kasım 2015'te başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" bugün itibarırla bitti.

Çözüm Süreci'nde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmeyerek kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK mensuplarının etkisiz hale getirilmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyon büyük hassasiyetle yürütüldü.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ve bir caddenin belirli bölümünde devam eden operasyonda, bugüne kadar 268 terörist etkisiz hale getirildi, 354 el yapımı patlayıcı imha edildi. 

BÖLGE TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

Operasyonlarla teröristlerden temizlenen bölgede, mahalle sakinlerinin tamamına yakını bölgeyi terk ederken, güvenlik güçleri, dar alana sıkışan örgüt mensuplarının saldırılarından endişe duyarak evlerinden ayrılmak isteyen vatandaşları güvenli şekilde tahliye etti. Bölgede sık sık zırhlı araçlardan megafonlarla sivillere "tahliye", teröristlere ise "teslim olun" çağrıları yapıldı.

Bugüne kadar söz konusu anonslar üzerine Valiliğe ulaşan talep doğrultusunda, 39 erkek, 12 kadın ve 12 çocuk olmak üzere 63 kişi güvenlik güçlerince bölgeden tahliye edildi. Ayrıca, bölgeden bir erkek cesedi çıkarıldı.

SUR'DA OPERASYONDA İZLER

Güvenlik güçlerince Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallelerindeki terör örgütüne yönelik operasyonu görüntülendi. Jandarma ve polis özel harekat timlerinin iş birliğiyle yapılan aramalarda, teröristlerce çok sayıda evin duvarının delinerek birbiriyle bağlantı sağlandığı ya da ateş mazgalları olarak kullanıldığı, bazı evlerin pusu kurulan noktalarının da beyaz eşya ve kum torbalarıyla kapatıldığı görüldü.

Teröristlerce cadde ve sokaklara yerleştirilen patlayıcıların infilak etmesi sonucu yollarda çukur, evlerde ise hasar oluştu, barınma ve mevzi amaçlı kullanıldıkları belirlenen, aralarında tarihi yapıların da bulunduğu çok sayıda ev, cami ve kilise de kullanılamaz hale geldi.

Aramalarda, teröristlerin evlerde stokladıkları çeşitli markalardaki çok sayıda ilaç ve iğneye de el konuldu.