BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.446,71
HABER /  GÜNCEL

Şüpheli generali Çolakkadı alacak

Savcıları görevden alan Başsavcı Vekili Çolakkadı'dan tartışılacak adım! Çolakkadı General Çubuklu'nun ifadesini kendi alacak.

Abone ol

Sahte çürük raporu soruşturması kapsamında ifade vermesi beklenen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun ifadesinin Başsavcı vekilliği tarafından alınacağı öğrenildi.

Çubuklu, soruşturma savcısı tarafından ifadeye çağrılmış ancak gelmemişti. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, dün yaptığı açıklamada muvazzaf generallerin ifadesinin başsavcı vekilleri tarafından alınması talimatı bulunduğunu söylemişti.

Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da tutuklandığı sahte çürük raporu soruşturmasında iddianamenin yazılması aşamasına geldi. Soruşturma kapsamında delil kaçırdıkları gerekçesiyle ifadesi alınması beklenen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun sorgusunun soruşturma savcısı tarafından değil Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından yapılacağı kaydedildi. Dün Balyoz soruşturması ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çolakkadı, "Başsavcı, günler öncesinden muvazzaf generallerin bakanlık genelgesi gereği, soruşturmasını başsavcı vekillerine vermiştir." ifadelerini kullanmıştı. Bu talimat gereği Çubuklu'nun ifadesinin Çolakkadı tarafından alınması bekleniyor. Ancak bu ifadenin ne zaman gerçekleşeceği henüz bilinmiyor.

Tuğgeneral Çubuklu, soruşturma savcısı tarafından 31 Mart'ta 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı. Ancak, Çubuklu, ifadeye mazeret bildirmeden gelmemişti.

Çubuklu ile bazı askerlerin Üçok'a ait bilgisayardan delil sildiği yönündeki ses kaydı internete düşmüştü. Bu ses kaydı üzerine Çubuklu'nun ifadesinin alınması gündeme gelmişti. Ses kaydında Çubuklu, toplantı yaptığı adli müşavirlik çalışanlarından gönderilecek bilgisayarların, kendilerini zor durumda bırakacak bir takım bilgilerden arındırıldıktan sonra gönderilmesini istediği yer almıştı. Kayıtta adının Olcay olduğu anlaşılan adli müşavirlik çalışanı derine çok girmek istemediğini ancak önemli değil diye geçilen belgelere işaret ederek şu ifadeleri kullanmıştı:"Bu belgeler arasında soruşturma belgelerinden kritik bir şey kaçarsa eğer yapılan soruşturmalarla ilgili ve onlar bunu satır satır okuyacak o polisler bunları. Terörle mücadele şubeye gidecek bu belgelerin hepsi. Aradan bir şey kaçırırsak ciddi sıkıntı olur."

Çubuklu'nun dışında Adli Müşavirlik'te görevli Albay Neşet Uncu, Binbaşı Olcay Yeşilkaya ve Binbaşı Okşan Çidem soruşturma savcısına ifade vermişti. Mahkemeye sevk olan zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmıştı.

Genelkurmay'dan yapılan bir açıklamada sesi kaydedenin tespit edildiği ve hakkında soruşturma açıldığı belirtilmişti.