BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  GÜNCEL

Sulu şaka ciddi oldu!

Baykal'ın 'getir darbecileri yargılayalım' çıkışını Erdoğan 'sulu şaka' olarak nitelemişti. Baykal kurmaylarına talimat verdi, CHP'liler AKP'yi ziyaret ediyor

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Şok belgenin ardından CHP Lideri Deniz Baykal, ''Getirin, değiştirelim'' diyerek darbecilerin yargılanmasını engelleyen 15. madde için çağrıda bulunmuştu.

Başbakan Erdoğan ise bunun sulu şaka olduğunu söyledi. Baykal bu sözlerin ardından düğmeye bastı ve kurmaylarına talimat verdi. CHP heyeti de bunun üzerine AKP'yi ziyaret ederek önerisini sundu.

 İŞTE O 15. MADDE
12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.

CHP Grup Başkanvekilleri, bugün AKP'lilerden bir randevi aldı. Muhalefet heyeti, bu ziyarette Anayasa'nın geçici 15. Maddesi'nin kaldırılması için çalışma başlatılması teklifini iktidara sundu.

AKP anayasadaki başka maddelerin de değiştirilmesini arzuluyor... Hatta bu konuda daha önce de girişimde bulunmuşlar, CHP tarafından reddedilmişlerdi.   

EVREN: AÇIKLAMA YAPMAK İSTEMİYORUM

12 Eylül darbecilerinin yargılanması yönündeki engeli ortadan kaldırmayı hedef alan atağın ardından Kenan Evren sessizliğini koruyor. Evren, bu konuda şu an açıklama yapmak istemediğini söyledi. 

ANAYASAYI TÜMDEN DEĞİŞTİRELİM

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Baykal'ın söylemi iyi bir gelişme. Ama CHP samimiyse önce kendi teklifini vermeli, sonra bizim desteğimiz almalı. Sadece 15. maddeyi değil, bütün engeller neyse değiştirmek için hep beraber gayret gösterelim. Biz diyoruz ki anayasayı tamamen yapalım. Demokratikleşme önünde ne engel varsa onu değiştirelim. Bizim teklifimiz daha ileri bir noktada. CHP inşallah inandırıcıdır. Samimidir.

'DARBEYİ VE DARBECİLERİ KORUYAN MADDEYİ DEĞİŞTİRELİM'

CHP Grup Başkanvekili Süha Okay görüşmenin ardından şunları söyledi:

"Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına yönelik girişimlere hazır olduğumuzu ilettik. AKP Grup Başkanvekili arkadaşlarımız bu yönde yetkili kurumlarıyla görüşeceklerini ve görüşme sonucunda en kısa süre içerisinde bizlere bildirecekler.

Anayasa’nın geçici 15. maddesi, 12 Eylül hukukunu koruyan, hukuk devletinin işlemesine engel olan, hukuka ve yasama tekniğine aykırı olan ve geçici olarak anayasa’da yer alan ancak süreklilik kazanan bir maddedir.

Bu madde hem darbeyi hem darbecileri koruyan bir maddedir. Türkiye’de sivilleştirme ve darbe iddialarının tartışıldığı bu dönemde, yasama organı parlamento kendi üzerine düşen görevi yerine getirilmelidir. Bu vesileyle bu sadece CHP ve CHP Genel Başkanı Baykal’ın ilk kez ifade ettiği husus değildir. Sayın Baykal, Mart 1993’te bizzat kendi imzasıyla Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını TBMM Başkanlığı’na yapmıştır. Keza 1998 tarihli CHP’nin Anayasa değişikliği tekliflerine ilişkin çalışmasında yine bu madde yer almaktadır.

Yine Sayın Baykal’ın 2006 28 Şubat’ında yapmış olduğu söyleşide de Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur."