BIST 10.351
DOLAR 32,30
EURO 34,72
ALTIN 2.398,77
HABER /  DÜNYA

Sular çekildi cesetler ortaya çıktı!

Japonya'nın kuzeyini vuran büyük deprem de bilanço ağırlaşıyor

Abone ol

Japonya'nın kuzeyinde yerel saatle 14.46'da 8.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından meydana gelen tsunami, önüne çıkan her şeyi sildi süpürdü.

Japon yetkililer, depremde ölenlerin sayısının 300'ü aştığı, kayıp vakasının ise yüzleri aştığı açıklamalarına karşın, suların çekilmesinin ardından yalnızca Sendai plajı çevresinde 300'e yakın ceset bulundu.

Kyoto Haber Ajansı geçtiği bir haberde "Kayıp sayısı 88 bin" dedi. Ancak ajans bu rakamı daha sonra düzeltti ve "88 ölü" olarak geçti.

Hayatını kaybedenlerin sayıları net değil ama bu düzeyde bir depremde bilançonun ağırlaşması sürpriz olmayacak.

NÜKLEER ALARM
Depremde korkutan bir başka olay ise nükleer santralle ilgili. Japonya nükleer güvenlik ajansı, hükümetin Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmesinin ardından bölgede yaşayan 2 bin 800'ü aşkın kişinin tahliye edilmesini istedi. Ajans, santral çalışanlarının halen soğutma sistemindeki arızayı onarmaya çalıştığını bildirdi.



Merkez üssü Sendai kentinin 130 kilometre doğusu olarak açıklanan deprem yerin 24 kilometre altında meydana geldi.

İŞTE TSUNAMİNİN VURMASI BEKLENEN KIYILAR... TIKLAYIN

ASIL DEPREM PAZARTESİ GÜNÜ YAŞANACAK...TIKLAYIN

TSUNAMİ DİĞER ÜLKELERİ VURMAYA BAŞLADI... TIKLAYIN

YOLCU GEMİSİ TSUNAMİYE KAPILDI

Deprem sonrasında oluşan tsunami dalgaları ülkenin kuzeydoğusunu vurdu. Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu. Reuters haber ajansı da en az 100 kişiyi taşıyan bir geminin ülkenin kuzeydoğusunda tsunami sularına kapıldığını açıkladı. Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde de tsunami alarmı verildi.

NÜKLEER TESİSTE YANGIN

Rahatlatan açıklama
Japonya'daki depremle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan rahatlatan bir açıklama geldi.
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Deprem bölgesine yakın olan 4 nükleer tesis ve pek çok petrol rafinerisi kapatıldı. Ancak Kyodo haber ajansı kuzeydoğu Japonya'daki Onagawa nükleer santralinde yangın çıktığını açıkladı. yangının ana reaktörden ayrı bir alandaki türbinlerinde meydana gelen bildirildi. Japon hükümeti adına açıklama yapan kabine sekreteri Yukio Edano soğutma sisteminin çalışmaması nedeniyle acil müdahale sisteminin devreye sokulduğunu ve reaktörde sızıntının oluşmadığı açıkladı. Edano şu an için bir tehlikenin söz konusu olmadığını da belirtti.

DALGALARIN BOYU BAZI ADALARDAN YÜKSEK

Dalgaların boyu bazı adalardan daha yüksek olduğu aktarılıyor. Tekneler, arabalar, fabrikalar, binalar ve insanlar dev dalgaların arasına karışarak yüzlerce metre sürüklendi. Deprem sonrası yangınlar çıktı. Televizyon başındaki milyarlarca insan canlı yayında bir ülkenin yaşadığı felakete tanıklık ettiler.

Deprem Türkiye'yi etkiler mli?
Japonya'daki korkunç deprem Türkiye'deki deprem fay hatlarını tetikler mi? Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, etkilemeyeceği görüşünde. Ayrıntılar için tıklayın.

DEPREMİN ŞİDDETİ 8.8 OLARAK AÇIKLANDI                                      

Japonya Meteoroloji Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, depremin Japonya'nın en büyük depremi olduğu belirtildi, "Bazı aletler tsunamiyi gözlemleyemedi. Dalga boyunun 7 metre olduğunu tahmin ediyoruz" denildi.

PETROL RAFİNERİSİNDE YANGIN

Halk binaların çatılarına çıktı, Kıyıdaki balıkçı tekneler alabora oldu. Kıyıdaki yüzlerce otomobil dalgaların arasında kayboldu.

Tokyo yakınlarındaki Chiba bölgesindeki bir petrol rafinerisinde yangın çıktığını bildiren BBC, 5 nükleer tesisin ise güvenlik önlemiyle kapatıldığını belirtti.

600 ADET ATOM BOMBASINA EŞİT

Jeofozik profesörü Ahmet Ercan 8.9 büyüklüğündeki depremin Marmara Depremi’nden 50-60 kat daha büyük olduğunu belirterek, "Yaklaşık 500-600 tane atom bombasının patlamasına denk bir enerji ortaya çıkardı. Yeryuvarlağı zangır zangır titriyor. Buradan çıkan enerji bütün ülkelere doğru yayılıyor" dedi.

İŞTE DEV DALGALARIN KARAYI VURDUĞU AN


Vidivodo.com : japonya 8.8 deprem  Etiket: japonya tsunami insan yaşam

TARİHİN EN BÜYÜK 5. DEPREMİ

Japonya'daki deprem, tarihin en büyük 5. depremi olduğu açıklandı. İlk gelen bilgilere göre, deqrem Japonya'nın kuzeyinde, yerleşim yerine yaklaşık 130 km uzaklıkta ve yerin 10 km derinliğinde meydana geldi. Yer yüzüne yakınlığı nedeniyle uzmanlar “sığ odaklı deprem” olarak kabul ediyor. Sığ odaklı olması nedeniyle yerleşim yerlerini etkilemesi bekleniyor.

KANDİLLİ NE DEDİ?

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, ABD, Türkiye ve Japonya'da böyle büyük bir deprem beklendiğini belirterek, “Japonlar karada bekliyordu ancak denizden geldi. Bu bölgede 2-3 yılda bir minimum bu büyüklükte iki deprem olur. Ancak, bu deprem yer yüzüne yakınlığı nedeniyle, nadir depremlerden biri, incelenmesi gerekir” dedi.

ARTÇILARLA SALLANIYOR

Son bir saatte 6'nın üzerinde 5 artçı deprem oldu. Depremin etkileri ile ilgili ise ajanslara bilgiler düşmeye başladı. Gelen bilgilere göre: Tokyo'da elektrikler kesik. Karayolları hasar gördü. Tokyo Narita Havaalanı uçuşlara kapatıldı. Yolcular tahliye edildi. Metro ve banliyo seferleru durduruldu. Rafinerilerde yangınlar var. 8 askeri uçak bölgede hasar tespit çalışması yapıtığı bilgileri geliyor. Uzmanlar, artçı depremlerin devam edeceğini, tsunamilerin olacağı ancak ilki gibi olmayacağını belirtiyor.

TÜRK PROFESÖRDEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

Kobe'de görevli Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, "Tsunami süreci bitmedi. Tsunami uyarısı güncellendi. Şu an 4. kattayız. Daha yüksek katlara çıkmamız uyarısı yapıldı. Depremin olduğu bölgeden 1200-1300 kilometre uzaklıktayız. Buraya da tsunaminin geleceği söyleniyor. Dalgaların 10 metreye kadar çıktığı yerler var. Denizin derinliği çok önemli bir faktör. Japonların beklediğinden çok daha büyük bir deprem" dedi.