BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.415,37
HABER /  GÜNCEL

Sudan patlamadan İsrail'i sorumlu tuttu

Sudan, Hartum'dadaki bir askeri fabrikada meydana gelen patlamalardan İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail ise olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Abone ol
Sudan, başkent Hartum’daki Yermuk askeri fabrikasının mühimmat depolarında meydana gelen patlamalardan İsrail’i sorumlu tuttu.

Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal Osman, fabrikaya dört İsrail uçağının saldırdığını ve iki kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail olayla ilgili yorum yapmadı.

Sudan, geçmişte yaşanan benzeri saldırılardan da İsrail’i sorumlu tutmuştu.

BBC muhabirleri, İsrail’in Sudan’daki silahların Gazze’ye kaçırıldığına inandığını aktarıyor.

Üç yıl önce sızan ABD Dışişleri Bakanlığı belgeleri, Sudan’ın İran’a ait silahları gizlice Gazze Şeridi’nde Hamas’a ulaştırdığını ortaya çıkarmıştı.

Hartum, geçen yıl Nisan ayında Port Sudan kenti yakınlarında bir arabaya düzenlenen ve iki kişinin öldüğü hava saldırılarından da İsrail’i sorumlu tutmuştu.

İsrail, bu saldırı hakkında da bir yorum yapmamıştı.

Üç yıl önce Sudan’ın kuzeydoğusunda bir konvoya düzenlenen saldırının sorumlusu olarak da İsrail gösterilmiş ancak İsrail yine yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Yermuk askeri fabrikasında meydana gelen patlamaların ardından çevredeki binalarda da yangın meydana geldi.

Bölge halkı, patlamalar öncesi savaş uçakları ve füzeler gördüklerini söyledi.

Hartum’da gazetecilere konuşan Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal Osman, “Bombalı saldırıyı İsrail’in yaptığını düşünüyoruz. Yerinde ve zamanında tepki verme hakkımızı koruyoruz” dedi.

Bakan, patlama sonrası elde edilen bulguların İsrail’i işaret ettiğini aktardı.

Fabrikada ‘geleneksel silahlar’ üretildiğini belirten Osman, saldırıda karargâhın altyapısının bir kısmının yıkıldığını, iki kişinin öldüğünü ve bir kişinin ağır yaralandığını söyledi.

BBC Arapça’ya konuşan İsrail ordusu sözcüsü Avikhai Adraie, İsrail’in suçlamalarla ilgili yorum yapmayacağını ifade etti.

Sudan silahlı kuvvetleri sözcüsü Albay El Savarmi Halid daha önce yaptığı açıklamada sivil güvenlik güçlerinin yangını kontrol altına aldığını ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtmişti.

ABD, 1998 yılında ‘kimyasal silah yapımında kullanılan malzemeler üretmekle’ suçladığı Hartum’daki bir ilaç fabrikasına hava saldırısı düzenlemişti.

Sudan iddiaları yalanmış, fabrikada sıtma tedavisi ve veterinerlere yönelik ilaçların üretildiğini söylemişti.