BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  DÜNYA

Konsolosluk saldırısının detayları ortaya çıktı

Habere göre, saldırıdan iki saat sonra, Beyaz Saray'a, Ansar El-Şeirat grubunun Facebook ve Twitter üzerinden saldırının sorumluluğunu üstlendiği bilgisi geldi.

Abone ol

Amerikan medyası, Bingazi'deki Amerikan Konsolosluğu'na saldırıdan iki saat sonra, Beyaz Saray'a, Ansar El-Şeirat grubunun Facebook ve Twitter üzerinden saldırının sorumluluğunu üstlendiği bilgisi geldiğini yazarken, ABD yönetimi, bu bilginin kendilerine ulaşan bilgilerden sadece biri olduğunu ve sosyal medyaya bir şeyler yazmanın tek başına kanıt olamayacağını bildirdi.

AP, kendileri ve diğer haber ajanslarının, Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'na saldırıyla ilgili, adını açıklamak istemeyen hükümet yetkililerinden gizli olmayan elektronik posta ve bununla bağlantılı iki elektronik postayı elde ettiğini yazdı.

Habere göre, saldırıdan iki saat sonra, Beyaz Saray'a, Ansar El-Şeirat grubunun Facebook ve Twitter üzerinden saldırının sorumluluğunu üstlendiği bilgisi geldi.

Bu haber, yönetimin saldırı sonrasındaki tutumuna yönelik bazı tartışmalar yaratırken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a da Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota ile görüşmesinin ardından yaptığı ortak basın toplantısında bu konu soruldu.

Clinton, "Orada ne olduğunu bilmeyi benden daha fazla kimse isteyemez. Bağımsız inceleme komisyonu, her şeye bakıyor, sadece buradaki bir hikaye, oradaki bir doküman diye seçim yapmadan her şeye bakıyor. Bu yaklaşımı da bu saldırı gibi karışık bir konu açısından uygun bir yaklaşım olarak görüyorum" dedi. Facebook'a bir şeyler koymanın "kanıt" olmadığını ifade eden Clinton, aslında bunun, kendilerine gelen bilgilerin ne kadar akışkan olduğunun altını çizdiğini dile getirdi.

Clinton, sorumluları adalet önüne getirmeye kararlı olduklarını ve bunu da başaracaklarını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de söz konusu elektronik postanın yönetimin o dönemde aldığı bilgilerden sadece birini oluşturduğunu ifade etti. Carney, elektronik postanın, gizli bilgi niteliğini taşımadığını ve sosyal medya sitelerindeki iddialara atıf yaptığını söyledi.

ELEKTRONİK POSTALARDA YAZANLAR

AP'nin haberine göre, olayın olduğu gün ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine 3 elektronik posta geldi. Bu elektronik postaları alanlar arasında Beyaz Saray Durum Odası da vardı.

Birinci elektronik postada, bakanlığın bölgesel güvenlik yetkilisi, Bingazi'deki konsolosluğun saldırı altında olduğunu yazıyor ve "20 silahlı kişi ateş açtı" ifadesini kullanıyor. Elektronik postada ayrıca, Büyükelçi Chris Stevens'in ve 4 diğer yetkilinin binanın güvenli yerinde durdukları belirtiliyor.

49 dakika sonda gelen diğer elektronik postada, konsolosluğa ateşin sona erdiği ve bir yandan acil durum ekibi kişilerin yerlerini bulmaya çalışırken, bir yandan da binanın boşaltıldığı ifade ediliyor.

İkinci mesajdan 1 saat 13 dakika sonra gelen yeni elektronik postada da,

"Ansar El-Şeirat grubunun saldırıyı kendilerinin yaptığını iddia ettiği" kaydediliyor. Elektronik postada, "Trablus'taki büyükelçilik, grubun Facebook ve Twitter üzerinden sorumluluğu üstlendiği ve Trablus'taki büyükelçiliğe de saldırı çağrısı yaptığı bilgisini verdi" deniliyor.